24. 2. 2013

Zomrel Ray Cusick

Zomrel Ray Cusick


Vo veku 84 rokov zomrel bývalý dizajnér BBC Raymond Cusick, ktorý sa preslávil navrhnutím vzhľadu Dálekov v seriáli Pán času. Cusick skonal vo štvrtok po krátkej chorobe na zlyhanie srdca. Informovala o tom jeho dcéra Claire Heawood.
Dálekovia sú geneticky upravená mimozemská rasa, ktorá sa v spomínanom seriáli Pán času po prvý raz objavila v roku 1963. Vymyslel ich scenárista Terry Nation a Cusick následne navrhol ich vzhľad, pričom inšpiráciou mu bola údajne korenička. Vzhľad Dálekov, ktorí sa stali u divákov veľmi populárni, sa ani po 50 rokoch príliš nezmenil.
Seriál Pán času vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Hlavnou postavou je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje časom i priestorom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na jeho cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia a ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Aktuálnym Jedenástym Doktorom je anglický herec Matt Smith. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela. Vďaka novému seriálu sa preslávil napríklad scenárista Steven Moffat, ktorý sa postaral aj o scenár animovaného dobrodružného filmu Tintinove dobrodružstvá (2011) v réžii Stevena Spielberga alebo seriálu Sherlock (2010) - mimoriadne úspešného nového televízneho spracovania príbehov Sherlocka Holmesa. Svetoznámym sa tiež stal predstaviteľ Desiateho Doktora z rokov 2005 až 2010 David Tennant.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

.