7. 2. 2013

Zomrel Stuart Freeborn

Zomrel Stuart Freeborn

 

Vo veku 98 rokov zomrel legendárny anglický maskér Stuart Freeborn, ktorý spolupracoval s filmármi ako Stanley Kubrick, Michael Powell či David Lean. Posledný raz vydýchol v utorok 5. februára v rodnom Londýne. Freeborn počas svojej kariéry vytvoril napríklad Yodu, Chewbaccu a Jabbu the Hutta z kultovej filmovej série Star Wars Georgea Lucasa. Tento režisér v stredajšom tlačovom vyhlásení uviedol, že maskér bol legendou už vtedy, keď pre neho začal pracovať. "Priniesol nielen desaťročia skúseností, ale bezhraničnú kreatívnu energiu. Jeho umenie a majstrovstvo budú navždy žiť v postavách, ktoré vytvoril. Jeho bytosti zo Star Wars možno nové generácie pretvoria, ale vo svojej podstate budú naďalej tým, čo z nich Stuart urobil v pôvodných filmoch," vyjadril sa. Pri Yodovom výzore sa Freeborn inšpiroval svojím vlastným, no predlohou mu vraj bol aj Albert Einstein.
Freeborn sa postaral aj o výzor Aleca Guinnessa, keď hral Fagina v snímke Oliver Twist (1948) a pridal roky Rogerovi Livesayovi vo filme Život a smrť plukovníka Blimpa (1943). Pracoval aj na snímkach ako Báječní muži na lietajúcich strojoch (1965), Vražda v Orient exprese (1974), Dobrodružstvo bystrejšieho brata Sherlocka Holmesa (1975), Prichádza Satan! (1976) a štvorici snímok o Supermanovi, v ktorých hlavného hrdinu stvárnil Christopher Reeve. Z herca Petra Sellersa v Kubrickovej vojnovej dramédii Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu (1964) urobil tri rôzne postavy a postaral sa aj o výzor opíc v režisérovom sci-fi 2001: Vesmírna odysea (1968).

 
©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.