22. 3. 2013

Grand Prix Svetozára Stračinu 2013

Grand Prix

Svetozára Stračinu 2013




Hlavnú cenu 6. ročníka európskej súťaže nahrávok folklórnej hudby Grand Prix Svetozára Stračinu 2013 získal príspevok Duo pre jedného z produkcie Ruskej televíznej a rozhlasovej vysielacej spoločnosti.
Z výberu nahrávok rozhlasovej produkcie členských štátov Európskej vysielacej únie (EBU) v oblasti autentického a štylizovaného folklóru za posledné dva roky porota pod vedením profesora Oskára Elscheka udelila tri zvláštne ceny. Príspevok Švédskeho rozhlasu Nysnabben bol ocenený za živú nahrávku. Za umeleckú interpretáciu udelila medzinárodná porota cenu nahrávke Dievčenská zábava v Šomodskej župe z produkcie Fondu na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku z Maďarska. Zvláštnu cenu poroty získala aj RTVS za najúspešnejšiu kolekciu nahrávok.
Ceny odovzdali organizátori festivalu na záverečnom galakoncerte vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, na ktorom vystúpili Ľudová hudba a speváci folklórneho súboru Technik z Bratislavy, Ľudová hudba a speváčky SĽUK-u a hudobná skupina Banda.
Do súťaže bolo prihlásených 60 nahrávok z 20 krajín (Belgicko, Bulharsko, ČR, Fínsko, Grécko, Chorvátsko, Indonézia, Írsko, Kuba, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Srbsko, Španielsko, Švédsko a Ukrajina). Príspevky hodnotila 12-členná medzinárodná porota.
Grand Prix Svetozára Stračinu organizuje RTVS v spolupráci s EBU a Spoločnosťou sveta Stračinu. Koná sa v Bratislave pravidelne ako bienále od roku 2003. Nadväzuje na tradíciu medzinárodného festivalu Prix de Musique Folklorique de Radio Bratislava, ktorý Slovenský rozhlas organizoval v rokoch 1970 - 1993.