13. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spevácka hviezda Tina Turner sa stala najstaršou ženou na obálke magazínu Vogue. Sedemdesiattriročná speváčka sa objaví na titulke aprílového vydania nemeckej verzie časopisu. Zaujímavosťou je, že na titulke svetoznámeho magazínu bude vôbec po prvý raz v kariére. Tinu Turner pre túto príležitosť nafotila dvojica Claudia Knoepfel a Stefan Indlekofer. O styling sa postarala Nicola Knels. Speváčka má na sebe modré šaty od Armaniho a výrazný červený rúž na ústach. Na obálke prekvapujúco nevidno jej slávne nohy. Doteraz najstaršou ženou na obálke Vogue bola legendárna herečka Meryl Streep. Tá bola vlani na titulke americkej verzie časopisu vo veku 62 rokov.
Tina Turner, občianskym menom Anna Mae Bullock, svoju kariéru odštartovala v druhej polovici 50. rokov v kapele Kings of Rhythm. Z nej vzišla formácia Ike & Tina Turner Revue, v ktorej pôsobila s vtedajším manželom a vďaka ktorej sa preslávila. Duo v roku 1991 zaradili do Rock'n'rollovej siene slávy. Speváčka má na svojom konte osem cien Grammy a na celom svete predala takmer 200 miliónov albumov. K jej najväčším hitom patria skladby What’s Love Got To Do With It, Private Dancer, We Don't Need Another Hero, The Best alebo jedna z najznámejších piesní z bondoviek GoldenEye. Magazín Rolling Stone ju zaradil do svojho rebríčka 100 najlepších interpretov a interpretiek všetkých čias a označil ju za "kráľovnú rock'n'rollu". Od polovice 90. rokov žije speváčka s nemeckým partnerom Erwinom Bachom na zürišskom predmestí Küsnacht.


Moderné seriálové spracovanie príbehov legendárneho detektíva Sherlocka Holmesa s jednoduchým názvom Sherlock (2010) bude mať štvrtú sériu. Predstaviteľ titulnej postavy, anglický herec Benedict Cumberbatch, to prezradil pre magazín Radio Times. "Dohodli sme sa na ďalších dvoch sériách, ale asi budem mať problémy za to, že som to povedal," uviedol. Spolu s Martinom Freemanom, ktorý hrá doktora Johna Watsona, momentálne pracuje na tretej sérii. "Viem len to, že robím tieto tri a potom ďalšie tri diely," doplnil. Cumberbatch už v minulosti prezradil, že seriál miluje a vždy si naň nájde čas. "Rád by som Sherlocka videl starnúť. Začíname pomerne mladí. Málokedy vidíte Holmesa a Watsona na začiatku ich vzťahu. Väčšinou ich stretávame až ako štyridsiatnikov alebo päťdesiatnikov. Času je dosť, veď mám len 35," povedal vlani pre portál TVLine.com herec, ktorý sa tento rok ukáže napríklad v sci-fi Star Trek: Do temnoty, historickej dráme Twelve Years a Slave či komédii Absolutely Anything.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Mark Gatiss a Steven Moffat, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doylea z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Druhá sezóna sa skončila epizódou Reichenbašský pád (The Reichenbach Fall) inšpirovanou poviedkou Posledný problém z roku 1983, v ktorej nechal Doyle pôvodne Sherlocka zahynúť spolu s jeho úhlavným nepriateľom, profesorom Moriartym. Názov epizódy je slovnou hračkou, keďže dvojica v Doyleovej poviedke bojovala práve pri Reichenbašských vodopádoch (v angličtine Reichenbach Falls), kam obaja spadli. Nakoniec to však nebol posledný príbeh obľúbeného detektíva, pretože spisovateľ na naliehanie čitateľov svojho hrdinu oživil. Martin Freeman v nedávnom rozhovore priznal, že aj keď čítal scenár, stále netuší, ako sa Sherlockovi podarilo prežiť nebezpečný pád zo záveru druhej série. Dátum premiéry tretej série zatiaľ tvorcovia neoznámili, no očakáva sa, že ju začnú vysielať na jeseň tohto roka.

Informácie zverejnila webstránka www.digitalspy.co.uk.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Predstavitelia českej inteligencie sa ohradili proti výrokom prezidenta ČR Miloša Zemana, ktoré odzneli v jeho inauguračnom prejave v piatok 8. marca na adresu médií. Označili ich za nepriamy útok na slobodu slova a obrátili sa petíciou na vedúce osobnosti politického života, aby k prezidentovým slovám zaujali jasný postoj.
Najvyšší český predstaviteľ, ktorého negatívny vzťah k médiám je dlhodobo známy, vo vystúpení uviedol, že chce bojovať proti "ostrovom negatívnej deviácie", medzi ktoré zaradil popri krstných otcoch a ich mafiách či neonacistoch aj podstatnú časť českých médií.
Podľa jeho slov ide o "tú časť, ktorá sa zameriava na vymývanie mozgov, na mediálnu masáž a na manipuláciu s verejnou mienkou. Tú časť, ktorej predstavitelia vynikajú pozoruhodnou kombináciou minimálnych vedomostí a maximálneho sebavedomia," o komentátorov, ktorí píšu o všetkom a nerozumejú ničomu.
"Prezidentovo stanovisko považujeme v celom ponovembrovom vývoji za bezpríkladné. Uplatňuje voči 'podstatnej časti médií' princíp kolektívnej viny a paušálnym odsúdením pripomína rôzne prehlásenia prednovembrových politikov. Súčasne ide o nepriamy útok na slobodu prejavu v ČR. Sloboda a pluralita v médiách je pri tom neoddeliteľnou súčasťou slobody a plurality v spoločnosti, a pokiaľ predstavitelia verejného života budú to, čo pán prezident programovo vyhlásil, ignorovať alebo dokonca verejne podporovať, spreneveria sa záväzku, ktorý majú voči občanom ČR," citovala dnes spravodajská televízia ČT24 text petície.
kument je adresovaný predsedovi vlády Petrovi Nečasovi, prvému podpredsedovi vlády a ministrovi zahraničných vecí Karlovi Schwarzenbergovi, predsedníčke Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miroslave Němcovej, predsedovi Senátu Parlamentu ČR Milanovi Štěchovi, lídrovi opozičnej sociálnej demokracie Bohuslavovi Sobotkovi, podpredsedovi ČSSD Michalovi Haškovi a vicepremiérke Karolíne Peake (LIDEM).
Petíciu podpísali okrem iného spisovatelia Ivan Klíma a Jáchym Topol, ako aj hudobník a publicista Jan Burian, divadelný režisér Jiří Seydler, sociologička Jiřina Šiklová, historici Petr Placák a Jana Petrová alebo publicisti Bohumil Doležal a Leo Pavlát.
"Spísanie petície je slobodným právom ktoréhokoľvek občana a viac sa k tomu nebudeme vyjadrovať," reagovala Zemanova hovorkyňa Hana Burianová. "S petíciou sa určite zoznámime a potom sa rozhodneme, ako budeme postupovať ďalej," dodala. Podľa jej slov sa prezident ČR nechystá ospravedlniť sa za svoje slová, stojí si za tým, čo povedal, konštatovala hovorkyňa pre Českú televíziu.

Copyright © TASR 2013

 


Petícia, podľa ktorej prezident Miloš Zeman v piatkovom inauguračnom prejave nepriamo zaútočil na slobodu prejavu, keď sa vymedzil voči časti médií, útočia podľa Zemana na jeho slobodu slova. Povedal to v rozhovore pre dnešné Právo. Zeman uviedol, že petíciu, v ktorej jeho slová odsúdilo deväť desiatok osobností, ešte nedostal a ani nevie, kto je medzi signatármi.

Copyright © ČTK 2013