21. 3. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Vdova po zavraždenom rakúskom športovom novinárovi Güntherovi Schädelovi z Linzu vypísala za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu páchateľa činu spred štvrťstoročia, odmenu 10.000 eur. Informovala o tom dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na večernú správu hornorakúskeho krajinského velenia polície.
Novinár, ktorý 26. februára 1988 opustil redakciu regionálnych novín Oberösterreichische Nachrichten až po 23.00 h, navštívil v priebehu ďalších hodín, ako to bolo jeho zvykom, viacero podnikov v centre Linzu. Z posledného odišiel okolo tretej hodiny ráno, o hodinu neskôr ho našiel taxikár so smrteľným strelným zranením hlavy.
Polícii sa napriek intenzívnemu úsiliu prípad nepodarilo objasniť, aj keď vypočula desiatky osôb, vrátane širokého okruhu známych obete. Aj motív zločinu zostáva záhadou.
Vyšetrovatelia nevylúčili, že za vraždou mohli byť medziľudské vzťahy - pomsta z okruhu známych obete, ale aj lúpežný motív, keďže novinára obrali o 900 rakúskych šilingov (v prepočte 65,41 eura).


Moderátor maďarskej komerčnej televízie Echo TV Ferenc Szaniszló sa rozhodol, že vráti najvyššie novinárske ocenenie, ktoré mu pri príležitosti štátneho sviatku 15. marca udelil minister ľudských zdrojov Zoltán Balog. Šéf rezortu ho o to požiadal v stredu otvoreným listom.
Novinár v Echo TV ešte v ten istý deň večer vyhlásil, že sa voči jeho osobe začala ohováračská kampaň a klamstvami sa podarilo pomýliť ministra, veľvyslancov i domáce a zahraničné médiá. Cieľom kampane je podľa neho zastrašiť každého, kto poukáže na skutočné fungovanie sveta a umlčať pravdu.
Americkej veľvyslankyni v Budapešti Eleni Tsakopoulosovej-Kounalakisovej Szaniszló odkázal, že do Washingtonu môže poslať správu, že porazili Ferenca Szaniszlóa, porazili Táncsicsovu cenu. "Bolo by dobre, keby sa veľvyslankyňa občas zastala aj Maďarov, a nie iba homosexuálov a Rómov," dodal.
Voči oceneniu novinára, ktorý sa otvorene vyjadroval proti židom a Rómom, sa zdvihla vlna kritiky v Maďarsku i v zahraničí.
Balog, ktorý novinársku cenu Mihálya Táncsicsa odovzdal redaktorovi v deň maďarskej tlače 15. marca na základe odporučenia Spoločenstva maďarských novinárov, v liste zverejnenom aj na svojej internetovej stránke uviedol, že ocenenie sa týkalo jeho dávnejšej práce, keď ako zahraničný spravodajca informoval o dianí z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a z balkánskej vojny.
"Po rozhodnutí o udelení ceny som sa dozvedel o Vašich vyjadreniach v uplynulých rokoch, s ktorými sa nedokážem stotožniť, pretože sú v rozpore s hodnotami, ktoré vyznávam a ktoré sú hodnotami aj maďarskej vlády," napísal minister, ktorý poznamenal, že svoje zlé rozhodnutie ihneď verejne priznal.
"Keďže nemám žiadne iné prostriedky, touto cestou Vás prosím, buďte taký láskavý a vráťte Táncsicsovu cenu, ktorú som Vám omylom udelil. Dúfam vo Vaše rozumné rozhodnutie," uzavrel Balog.
Izraelský veľvyslanec v Maďarsku Ilan Mor začiatkom týždňa požiadal maďarskú vládu, aby ocenenie čo najskôr tomuto novinárovi odňala. Podľa Morovho vyjadrenia totiž Szaniszló šíri antisemitské konšpiračné teórie.

Copyright © TASR 2013