28. 3. 2013

Megatrendy a médiá


Megatrendy a médiá

 


Súčasná situácia, trendy a smerovanie médií v budúcnosti boli témami konferencie Megatrendy a médiá, ktorú na zámku v Smoleniciach zorganizovala Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.
V jej úvode FMK výročným Granátovým jablkom Mariána Matyáša za mimoriadny mediálny čin ocenila absolventku fakulty, redaktorku TA3 Natáliu Fónod Babincovú. V kategórii študent si ocenenie odniesol Jakub Ptačin, spoluzakladateľ občianskeho združenia Back-Space a neformálnej študentskej konferencie Unicamp, autor iniciatív To sa nedá a Poctivo.
O svoje skúsenosti sa počas konferencie, ktorá sa uskutočnila od 26. do 27. marca, podelili odborníci nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Rumunska, Bulharska či Talianska. V rámci piatich sekcií diskutovali o problémoch a výzvach týkajúcich sa médií na Slovensku i v zahraničí. Príspevky sa venovali najmä mediálnej výchove, mediálnej kultúre a umeniu či marketingu v médiách.
Súčasťou podujatia bola panelová diskusia, na ktorej svoje skúsenosti prezentovali osobnosti z mediálnej praxe. Pozvanie prijali český novinár a spisovateľ Karel Hvížďala, šéfredaktorka denníka Nový Čas Júlia Kováčová, šéfredaktor Hospodárskych novín Peter Vavro, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika a predseda Rady pre vysielanie a retransmisiu Miloš Mistrík.
Hlavnou témou diskusie bola otázka, či a ako médiá v súčasnosti kultivujú mediálny priestor a jeho recipientov. "Snažíme sa informovať, poučiť a zabaviť," zhrnula Kováčová. Podľa jej slov úroveň média je daná ľuďmi, ktorí ho tvoria, autocenzúrou, hranicou, ktorú tí ľudia nie sú ochotní prekročiť. Mika upozornil, že televízny priestor na Slovensku patrí slovenským televíziám iba spolovice. "Program verejnoprávnej televízie a rozhlasu musí byť iný ako v komerčných médiách," konštatoval. Vavro vidí kultiváciu v „poctivom prístupe k spôsobu informovania“. Mistrík ale upozornil, že médiá nevznikli ako nástroj ku kultivácii. Ich prvotnou úlohou je informovať.
Výstupom z konferencie je tzv. smolenická deklarácia, sumarizujúca závery a odporúčania smerujúce k laickej i odbornej verejnosti, ktoré vyplynuli z príspevkov a diskusií v jednotlivých sekciách
.

 

Copyright © TASR 2013