19. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 

Slovenská národná strana (SNS) chápe rozhorčenie aj neistotu dôchodcov, invalidov a osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, pre ktorých posielanie dokladov verejnoprávnemu Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) na uplatnenie zákonnej úľavy z poplatku za služby verejnosti predstavuje byrokratickú aj reálnu záťaž. Pre TASR to uviedol prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj s dodatkom, že strana navrhuje riešiť problém zmenou legislatívy.
SNS tým reaguje na problémy dôchodcov a postihnutých osôb s vybavovaním si zliav z koncesií, pretože podľa nového zákona doklady musia doručiť priamo RTVS.
"Zo strany štátu ide o neodôvodnené šikanovanie občanov, ktorí už raz mali zľavu odsúhlasenú, aby úľavu museli podľa novej právnej normy opätovne doložiť listinami," vyhlásil Rafaj. "Ak kompetentným záleží na dotknutých ľuďoch, riešenie spočíva v novelizácii zákona tak, aby sa bremeno dokazovania prenieslo z občana na štát a povinnú výmenu informácií medzi príslušnými štátnymi inštitúciami a RTVS," dodal.
Predĺženie lehoty vedením RTVS podľa SNS systémovo problém nerieši, len ho odďaľuje. "Ak problém vznikne, ústavní činitelia by mali okamžite prejaviť súčinnosť v legislatívnej iniciatíve, aby občania vedeli, že štát, politici a úradníci sú tu pre nich, a nie naopak," uviedol Rafaj.
V tejto súvislosti SNS navrhuje "systémové riešenie v prijatí zákona o povinnej súčinnosti orgánov štátnej a verejnej správy tak, aby automaticky odbremeňovali zbytočnú byrokraciu a šikanovanie občana výmenou povinných údajov". "Ak štát minul miliardy na elektronizáciu štátnej a verejnej správy, mali by komfort odbremenenia cítiť najmä občania," tvrdí Rafaj. Podľa SNS Slovensku rovnako chýba generálny zákon o verejnoprávnych inštitúciách, na ktorom poslanci tejto strany v minulosti pracovali.

Copyright © TASR 2013
 

 
Mladé rozhlasové talenty svoje schopnosti preveria na celoslovenskej súťaži Rádiorallye. Vysokoškolské internátne rozhlasové štúdiá, univerzitné rádiá a rozhlasové krúžky sa na Rádiorallye 2013 zídu po deviaty raz od štvrtka 21. marca do nedele 24. marca v internátoch Veľký Diel Žilinskej univerzity. Ako ďalej agentúru SITA informoval zakladateľ súťaže Ľuboš Kasala, podujatie s účasťou približne 200 mladých organizujú Asociácia členov a sympatizantov internátnych rozhlasových štúdií v spolupráci so žilinským univerzitným Rádiom X a Slovenskou spoločnosťou elektronikov. Odborným garantom je Rozhlas a televízia Slovenska - Slovenský rozhlas. Akcia je zároveň postupovou súťažou na medzinárodnú prehliadku fonoamatérov CIMES 2013, ktorej 62. ročník sa koná na jeseň v nemeckom Baden-Badene.
Amatérski rozhlasoví tvorcovia prihlásili do tohtoročnej súťaže spolu 217 nahrávok v špecializovaných kategóriách podľa európskych štandardov FICS: literárno-dramatické relácie, spravodajstvo a publicistika, hudobné programy i kompozície, trikové nahrávky, zvučky, jingle a reklamy. V programe je aj simulácia živého vysielania a kategória novinárskej pohotovosti, v ktorej si súťažný tím vyžrebuje tému a do troch hodín ju musí spracovať do vysielateľnej zvukovej podoby.
"Ide o amatérsku súťaž, preto si nahrávky budú sami vzájomne hodnotiť predovšetkým zúčastnení redaktori, moderátori, hudobní redaktori a zvukári z jednotlivých univerzitných rádií - TLIS Bratislava, Aetter Trnava, INRO Zvolen, RAPEŠ Žilina, Rádio X Žilina, PULZ Ružomberok, ŠTuRKo Košice, RÁDIO 9 Košice a PaF Prešov. Účasť z minulého roka si zopakujú aj stredoškoláci z Rádia ŠOK z Gymnázia Svätej Edity Steinovej v Košiciach," informoval ďalej Kasala. Nováčikom v súťaži bude stredoškolské GTA rádio z Gymnázia sv. Tomáša Akvinského v Košiciach. Tohtoročná Rádiorallye je zároveň po prvý raz podujatím s medzinárodnou účasťou. Pozvanie totiž prijali dve amatérske rádiá z Českej republiky - Rádio K 2 z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach a Rádio R z Masarykovej univerzity Brno. Titul najúspešnejšieho kolektívu z roka 2012 obhajuje organizátor tohtoročnej Rádiorallye - Rádio X zo Žilinskej univerzity.
Univerzitné rádiá sú podľa Ľuboša Kasalu liahňou rozhlasových talentov aj pre profesionálne prostredie. Aj z toho dôvodu v odbornej hodnotiacej porote prisľúbili účasť zástupcovia z médií, zo Slovenského rozhlasu RTVS, Fun rádia aj z Rádia Jemné melódie.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.