26. 3. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Slovenské rádiá zatiaľ nebudú viazané kvótami na množstvo slovenskej hudby, ktorú musia hrať. Poslanec Národnej rady SR Jozef Viskupič (OĽaNO) dnes krátko pred hlasovaním stiahol svoju novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorým chcel takéto kvóty zaviesť. Viskupič svoj krok odôvodnil tým, že dá prednosť odbornej diskusii, na ktorú pozval všetky zúčastnené strany.
Opozičný poslanec v novele chcel, aby sa objem domácej tvorby v éteri zvyšoval postupne - od desať percent v roku 2014 do minimálne 30 percent v roku 2016. Pomôcť to malo aj novej hudobnej produkcii a novým autorom zo Slovenska. V praxi to malo fungovať tak, že pokiaľ by v roku 2014 rádio zahralo napríklad 100 pesničiek, desať z nich by muselo byť slovenských. Z týchto desiatich by mali aspoň štyri reprezentovať novú tvorbu a minimálne jedna by mala pochádzať od nového autora.
Viskupič sa odvolával aj na stanovisko Európskeho súdneho dvora. Ten podľa neho potvrdil, že ochrana úradných jazykov členských štátov, aj prostredníctvom kvót vo vysielaní domácich rádií, je verejným záujmom. Nie je teda v rozpore s európskym právom. Podporu domácej tvorby podľa neho odobruje aj Európska komisia. "Stanovisko komisie potvrdzuje, že výklad európskeho práva v mojom návrhu je správny. Môj návrh v princípe vychádza z francúzskeho modelu," uviedol.
Vládny Smer-SD Viskupičovu iniciatívu nepodporoval, lebo chcel najprv celospoločenskú odbornú diskusiu. "Ja sa môžem pýtať, prečo nie o percento viacej alebo o percento menej. Navyše je tam pojmológia, ktorá je absolútne vymyslená a vycucaná z prsta a nemá oporu ani v hudobnej, ani v legislatívnej terminológii," podotkol pred časom predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Zákon podľa neho obsahuje viacero technických nedostatkov a upravuje najmä spektrum populárnej hudby. Uprednostnil by tak v praxi autorov modernej hudby pred skladateľmi vážnej hudby.
Sociálni demokrati navyše presadzovali, aby legislatívnej úprave predchádzala odborná diskusia so všetkými zainteresovanými stranami. "Ja podporujem iniciatívu pána (Joža) Ráža, alebo bolo by dobré, keby sme sa o tom rozprávali aj s tými, ktorých sa to absolútne týka, a to sú vysielatelia," priblížil Jarjabek. Predstavitelia rádií sa pritom vyjadrujú proti zavádzaniu kvót. Argumentujú pritom nezáujmom poslucháčov o domácu tvorbu.

Copyright © TASR 2013