15. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 





Jedna z popredných britských univerzít dnes kritizovala televíznu a rozhlasovú stanicu BBC za využitia študentského výletu do KĽDR k natočeniu dokumentárneho snímku. Podľa školy tým vystavila nezasvätených študentov nebezpečenstvo. Snímok o totalitnom štáte sa má vysielať v pondelok, napriek žiadosti školy na jeho stiahnutie z obrazovky. Podľa prestížnej Londýnskej ekonomickej školy (LSE) sa tri novinári z BBC, vrátane uznávaného reportéra Johna Sweeneyho, na konci marca pridali k študentskej výprave, aby pod týmto krytím natočili film o tajuplnom komunistickom štáte. Študentom sa vraj povedalo, že ich budú sprevádzať novinári, ale už nevedeli, že cieľom BBC je tajne nakrútiť príspevok do relácie Panorama. "Nebol to výlet oficiálne organizovaný LSE," tvrdí riaditeľ školy Craig Calhoun na Twitteri. "Výlet organizovali neštudentov a BBC. Využili mená študentského spolku ku zverbování ďalších študentov." Sweeney, ktorý sám LSE vyštudoval, výhrady odmietol. Študenti podľa neho dostali dosť informácií a správali sa skvele. Ale škola, ktorá cestu neusporadúvala, a preto bola vynechaná, teraz kvôli "úplne mylným dojmom" chce reláciu zničiť. BBC sa v upútavke chváli tým, že Sweeneyho cesta z Pchjongjangu na vidiek k demilitarizovanej zóne na hranici s Južnou Kóreou odhaľuje "nacistický štát", v ktorej sa už trom generáciám ľudí vymývajú mozgy za pomoci najkrajnejšej cenzúry a režim pôsobí dojmom, že radostne kráča v ústrety skaze. Naopak podľa Calhoun štáb BBC nevidel nič viac, než čo severná Kórea rada turistom ukazuje. Požiadavka školy, aby sa stanica ospravedlnila za poškodenie akademickej povesti školy i šancou jej študentov študovať v KĽDR a ďalších krajinách, ako aj na stiahnutie relácie z obrazovky, riaditeľ BBC odmietol. Podľa hovorcu stanice boli študenti informovaní o novinárskom sprievode v dostatočnom predstihu, aby sa mohli sami rozhodnúť, či sa akcie zúčastní. Boli upozornení aj na riziko, že by mohli byť zatknutí a väznení či prípadne by v budúcnosti nesmeli do KĽDR znova cestovať.

 





Nepálsky televízny moderátor vytvoril nový rekord, keď vydržal vysielať dlhšie ako 62 hodín talkshow nazvanú Pán Buddha sa narodil v Nepále. V jej rámci robil rozhovory s politikmi, novinármi i celebritami a prijímal telefonáty divákov, napísal spravodajský server BBC News. Rabi Lamichhane, tridsaťšesťročný moderátor žijúci v USA, sa vrátil do Káthmandú, aby sa pokúsil získať zápis do Guinnessovej knihy rekordov. zatiaľ jeho výkon oficiálne nepotvrdila. Podľa pravidiel Guinnessovej knihy rekordov mal Lamichhane povolenú päťminútovú prestávku na každú hodinu vysielania. Na obrazovke tak jedol a počas dva a pol dňa trvajúceho programu, ktorý začal vo štvrtok večer, si dokonca začal pestovať bradu. Doterajší rekord držali ukrajinskí moderátori, ktorí pri dvadsiatom výročí nezávislosti Ukrajiny v roku 2011 vydržali vysielať 52 hodín.

 





Štyri talianski novinári, ktorí boli unesení a zadržiavaní v Sýrii od 4. apríla, na slobode. O ich dnešnom prepustení informoval taliansky premiér Mario Monti, ktorý dočasne zastáva aj funkciu ministra zahraničia. Jeho vyhlásenie podľa agentúry Reuters neobsahuje žiadne podrobnosti o tom, kto novinárov uniesol, ani kde boli oslobodení. Agentúra ANSA ale uviedla, že prepustená štvorica je teraz v Turecku. Monti vo vyhlásení poďakoval svojim službám za ich "angažovanosť a profesionalitu", ktorá umožnila pozitívne vyústenie tohto prípadu, komplikovaného mimoriadne nebezpečnú situáciu v Sýrii. V tejto krajine, sužovanej už cez dva roky občianskou vojnou, naďalej pokračujú boje medzi vládnymi jednotkami a povstaleckými bojovníkmi. Konflikt si vyžiadal už na 70.000 mŕtvych. Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH) dnes s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že pri údajnom armádnym útoku s použitím plynu zahynula v Halab žena s dvoma deťmi a ďalších 16 ľudí bolo zranených. Podľa svedkov boli dve bomby s plynom zhodené z armádneho vrtuľníka. Vládne sily okrem toho údajne zabili najmenej 12 povstalcov pri útoku na hliadkové stanovište rebelov v severozápadnej provincii Idlib. Štyri talianski novinári boli unesení začiatkom mesiaca na severe Sýrie. Jedným z nich bol podľa serveru talianskeho denníka La Repubblica reportér verejnoprávnej televízie RAI, tri ostatné sú údajne žurnalisti na voľnej nohe. V Sýrii únosy čím ďalej častejšie. Ich motívy bývajú náboženské, politické i čisto finančný.
 

Copyright © ČTK 2013
 

Americký herec Patrick Duffy by chcel nakrútiť pokračovanie seriálu Krok za krokom (1991 - 1998). Ako sám povedal pre magazín The Hollywood Reporter, rád by si znovu zahral po boku Suzanne Sommers i ďalších. "Herecké obsadenie Krok za krokom bolo skvelou spoločnosťou. Boli ako moja rodina a myslím si, že by mohol vzniknúť malý dvojhodinový špeciál o tom, kam sa všetci za tie roky dostali," vyjadril sa. "Bolo by zábavné znovu hrať toho pochabého Franka Lamberta, len o 25 rokov staršieho," dodal.
Seriál Krok za krokom sledoval osudy Franka Lamberta a Carol Foster (Sommers), ktorí sa spontánne zosobášia po tom, ako sa stretli na dovolenke. Obaja majú po tri deti z predošlých manželstiev. Carol do novej rodiny priviedla inteligentnú a ironickú feministku Danu (Staci Keanan), márnivú a jednoduchú Karen (Angela Watson) a 'šprta' Marka (Christopher Castile) posadnutého počítačmi. Frankov syn J.T. (Brandon Call) je veľkým fanúšikom športu, ktorému to v škole veľmi nejde. Svoju novú rodinu na rozdiel od hanblivého mladšieho brata Brendana (Josh Byrne) neznáša. Frank má aj dcéru Al (Christine Lakin), ktorá sa spočiatku správa chlapec, no neskôr začne byť ženskejšia. V seriáli vystupuje aj Frankov zábavný a excentrický synovec Cody (Sasha Mitchell), ktorý žije v dodávke pri dome svojho strýka a páči sa mu Dana. Seriál mal sedem sérií.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané