18. 4. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ukrajinská vláda v utorok vyjadrila pobúrenie z urážlivých slov ruského moderátora programu o varení. Ivan Urgant sa počas víkendového vydania svojej šou vysmieval z násilia páchaného na Ukrajincoch počas niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Prominentný moderátor v programe vysielanom v štátnej televízii prirovnal krájanie zeleniny k „sekaniu sovietskeho dôstojníka v ukrajinskej dedine“. Pridal sa k nemu aj jeho hosť známy scenárista, ktorý na moderátorovo konštatovanie o očistení noža zareagoval slovami: „Iba som sa striasol pozostatkov dedinčanov,“ na čo prítomné publikum reagovalo s pobavením. Z ich slov však nebolo jasné, o ktorej historickej udalosti hovorili.
Ukrajinská vláda ani verejnosť však ich pobavenie nezdieľa a požiadalo najpopulárnejšiu ruskú televíznu stanicu o vysvetlenie. Ministerstvo zahraničných vecí označilo moderátorove slová za "nechutné a urážlivé" najmä vo svetle miliónov ukrajinských obetí sovietskeho totalitného režimu pod vedením vodcu Josifa Stalina. Za najkrutejší počin jeho režimu sa považuje hladomor z 30. rokov, ktorý si vyžiadal milióny obetí.
Moderátor sa za svoje slová v utorok ospravedlnil a televízia ich vystrihla z videa uloženého na jej internetovej stránke. Záznam v plnom znení sa však objavil na stránke YouTube.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Zatiaľ neznámi páchatelia hodili včera ráno miestneho času dve bomby do priestorov kancelárie denníka Mural v Guadalajare na západe Mexika. Pri útoku, o ktorom noviny informovali v internetovom vydaní, vznikli iba materiálne škody.
Terčom podpaľačského útoku sa vlani v lete stali v meste Monterrey priestory novín El Norte - iného titulu skupiny Reforma, ku ktorej patrí aj Mural.
Zostáva otázkou, či za oboma akciami sú tí istí páchatelia alebo identické motívy.
Mesto Guadalajara je už niekoľko rokov dejiskom krvavých bojov o nadvládu v regióne medzi dvoma kartelmi - Jalisco Nueva Generación a Los Zetas.
Mexiko patrí z hľadiska rizík pre prácu novinárov medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta. Od decembra 2006 do decembra 2012 tam podľa informácií Výboru na ochranu novinárov prišlo o život pri výkone povolania 14 reportérov, ďalších 12 zmizlo bez stopy. Redakcie šiestich denníkov čelili v tomto období útokom.

Copyright © TASR 2013