9. 4. 2013

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Pokuty vo výške 21.776 eur na svojom dnešnom zasadnutí udelila prevádzkovateľom médií Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Najvyššiu z nich dostala TV Markíza. Za dva reklamné šoty na lieky bez jednoznačnej výzvy na pozorné prečítanie poučenia o ich užití dostala 6638 eur. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.

Presne 5000 eur bude zase musieť zaplatiť vysielateľ televízie Joj Plus. Rada mu sankciu udelila za to, že dĺžka jeho reklamných a telenákupných šotov presiahla stanovený limit. Rovnakú televíziu pokutovala aj za upútavky na programy napríklad Česko Slovensko má talent, Baby, sex a iné zvrhlosti, Farmár hľadá ženu – nová séria prichádza!, Vraždy vo vyšších kruhoch a 17 ďalších. Dvojtisícovú sankciu jej rada dala za porušenie ochrany maloletých. Vysielateľ pri nich podľa rady nesprávne uplatnil symbol, pre akú vekovú kategóriu je program určený. Za presiahnutý počet prerušení programu reklamou dostala spomínaná televízia aj televízia Markíza ešte pokutu 3319 eur a televízia Joj zase 1500 eur za nedodanie súvislého záznamu vysielania programov Česko Slovensko má talent, o ktorý rada žiadala.
Okrem pokút začala rada aj niekoľko správnych konaní voči televízii Markíza, Joj aj verejnoprávnej RTVS. Voči tej začala konanie pre možné porušenie objektívnosti a nestrannosti, keď televízia v januári odvysielala program Večer pod Lampou na tému nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Rovnako za možnú neobjektívnosť začala správne konanie aj voči Markíze za minuloročný decembrový príspevok v Televíznych novinách pod názvom Nemocničná kauza pokračuje. Rádio Aligator zase podľa rady zrejme nevyužíva frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená. Rada preto aj voči jeho vysielateľovi začala správne konanie.
Na dnešnom zasadnutí RVR rovnako udelila licenciu na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby TV ŠARIŠ spoločnosti CondorNet.

Copyright © TASR 2013