13. 4. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Václav Mika vystúpi v sobotu 13. apríla v hlavnom spravodajstve Českej televízie. V relácii Události o 19:00 vystúpi prostredníctvom telemostu zo spravodajského štúdia v Mlynskej doline. "Doteraz naživo cez telemost vystupovali v spravodajstve Českej televízie len slovenskí politici. Vystúpenie Václava Miku na obrazovkách Českej televízie tak bude ďalším krokom k zintenzívneniu spolupráce oboch médií verejnej služby," uviedol pre agentúru SITA hovorca RTVS Richard Šümeghy.
Podľa Václava Miku je to práve Česká televízia, s ktorou existujú reálne programové i strategické prieniky. "Obe verejnoprávne médiá spúšťajú v nedeľu večer paralelne na Dvojke a ČT2 spoločný cyklus Colnica," pokračuje Šümeghy. Cyklus bude podľa neho ukážkou modelovej spolupráce verejnoprávnych televízií na Slovensku a v Českej republike. "Ambíciou prvého spoločného projektu RTVS a ČT je priniesť súčasný pohľad na obe krajiny 20 rokov po rozdelení spoločného štátu," povedal s tým, že na divákov čaká cyklus 26 dokumentárnych filmov od českých a slovenských tvorcov spojený s diskusiou o témach charakterizujúcich českú a slovenskú spoločnosť.



Zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie a aj ďalšie stretnutia kvalifikácií ME 2016 vo Francúzsku a MS 2018 v Rusku prinesie v priamych prenosoch RTVS. Európska futbalová únia UEFA a Medzinárodná futbalová federácia FIFA rozbehli nový koncept predaja vysielacích práv: už nielen na záverečné turnaje daných šampionátov, ale aj na kvalifikáciu majstrovstiev Európy a majstrovstiev sveta. RTVS sa ako jedna z 30 televíznych spoločností zapojila do ponuky Európskej vysielacej únie (EBU) a práve jej ponuka bola na UEFA a FIFA akceptovaná ako víťazná.
Dohoda medzi UEFA a EBU je výsledkom snahy UEFA o centralizáciu vysielacích práv na všetky kvalifikačné zápasy ME 2016. „V rámci našej snahy sme dostali od vysielateľov odpoveď svedčiacu o obrovskom futbalovom entuziazme, bola to odpoveď, ktorá predstihla naše očakávania. Mysleli sme si, že každá z televíznych spoločností bude mať záujem pokrývať výhradne zápasy vlastných národných tímov, ale je tu jasná odpoveď, že fanúšikov po celej Európe zaujímajú aj zápasy najsilnejších reprezentácií - Španielska, Nemecka, Francúzska a ďalších," povedal Gianni Infantino, generálny sekretár UEFA. „Rast všeobecného záujmu o zápasy národných tímov je najvyšším posunom, ktorý zaznamenala UEFA na televíznom trhu od uvedenia Ligy majstrov v roku 1992. Potrebujeme nájsť správne vyváženie medzi záujmom o klubový a reprezentačný futbal," dodal. „Sme veľmi radi, že náš národný tím sa vracia v ďalších kvalifikáciách na obrazovky RTVS a my tak budeme môcť potešiť futbalových nadšencov oveľa väčším počtom kvalifikačných zápasov,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
Prvými detailmi novej vysielacej štruktúry sú výkopy zápasov, ktoré by mali kopírovať hracie časy európskych pohárov a záverečného turnaja ME (18:00 a 20:45), prestane existovať koncept hracích dní piatok - utorok, keď sa v oboch týchto dňoch hralo 20 - 30 zápasov. Namiesto toho sa bude v jeden deň hrať 8 - 10 zápasov a dvojice hracích dní sú stanovené na štvrtok - nedeľa, piatok - pondelok a sobota - utorok. Televízny divák tak dostane šancu vidieť oveľa väčší počet kvalifikačných zápasov.