14. 4. 2013

Smolenická deklarácia

Smolenická deklarácia





Smolenická deklarácia, vyzývajúca k zlepšeniu mediálneho prostredia na Slovensku, je výstupom medzinárodnej konferencie Megatrendy a médiá 2013, ktorá sa konala na zámku v Smoleniciach. Usporiadala ju Fakulta masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Dokument odporúča vzdelávacím inštitúciám uskutočniť niektoré kroky v oblasti vedy a vzdelávania.
Text deklarácie sformulovali garanti piatich sekcií konferencie. Zhrnuli doň závery z príspevkov a diskusií zameraných na oblasť mediálnej kultúry, teórie médií, mediálnej výchovy a mediálneho marketingu. Pozornosť by sa mala podľa tohto dokumentu upriamiť najmä na výskum reakcií a motivácií publika. Účastníci konferencie sa zhodli, že niektoré segmenty publika majú tendenciu pretvárať a ironizovať mediáne významy.
V deklarácii sa tiež konštatuje, že formáty s nízkym vkusom majú negatívny vplyv na správanie a vedú k znižovaniu morálnych, kultúrnych i etických hodnôt v spoločnosti. Deklarácia preto odporúča mediálnym organizáciám, aby sa v rámci svojich aktivít sociálne zodpovedného podnikania venovali problematike kultivácie mediálnych obsahov a zvyšovaniu mediálnej gramotnosti publika. "Všetky tieto body má FMK implementované vo svojich učebných osnovách a vyzýva partnerov, aby sa pridali," uviedla v danej súvislosti dekanka fakulty Dana Petranová.

Copyright © TASR 2013