9. 4. 2013

Verejnoprávne vysielanie
 
do zahraničia má 20 rokov


Okrúhlu 20-tku si v týchto dňoch pripomína verejnoprávne vysielanie Slovenského rozhlasu do zahraničia - Radio Slovakia International (RSI). Vznik zahraničného vysielania dnešného spojeného telerozhlasu úzko súvisí so vznikom samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1993. "Ako prvá sa vo svetovom éteri ozvala už 4. januára 1993 slovenská sekcia RSI. O tri mesiace neskôr sa vysielanie rozšírilo o ďalšie štyri jazyky: anglický, nemecký, francúzsky a ruský. Španielska sekcia sa pripojila o desať rokov neskôr," informoval agentúru SITA hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Richard Šümeghy. Oslavy jubilea vyvrcholia 10. apríla verejnou nahrávkou za účasti pozvaných hostí, zástupcov diplomatických zborov na Slovensku, vládnych inštitúcií i mimovládnych organizácií, či bývalých pracovníkov zahraničného vysielania.
Od prvých dní spustenia zahraničného vysielania Radia Slovakia International bolo jeho úlohou informovať o dianí v Slovenskej republike. Rádio zaznamenávalo zahranično-politické aktivity, iniciatívy, či postoje Slovenska, jeho cestu do NATO a Európskej únie, vstup do schengenského priestoru aj prijatie novej meny, eura. Radio Slovakia International tiež podľa Šümeghyho "hovorí denne v šiestich jazykoch o tom, čím Slovensko aktuálne žije, približuje dejiny a prírodné krásy Slovenska". RSI dostáva reakcie od poslucháčov z celého sveta, napríklad z Brazílie, Francúzska, Ruska, Srbska či z USA.
Radio Slovakia International vysiela prostredníctvom satelitu a internetu. Vysielacie časy, možnosti príjmu a jeho programová štruktúra sú zverejnené na jeho webstránke - http://www.rsi.sk.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.