5. 4. 2013

Zomrel Roger Ebert

Zomrel Roger Ebert

 


Známy americký filmový kritik Roger Ebert zomrel vo štvrtok v Chicagu. O úmrtí 70-ročného laureáta Pulitzerovej ceny informoval jeho dlhoročný zamestnávateľ, denník Chicago Sun-Times. Len v utorok, na 46. výročie začiatku jeho kariéry filmového kritika, pritom Ebert prostredníctvom svojho blogu zverejnil, že sa mu vrátila rakovina a preto bude v najbližšom období písať menej recenzií. "Musím teraz spomaliť, ale neprestanem písať úplne. Mojim zámerom je napísať recenzie iba k vybraným filmom a zvyšok prenechať tímu talentovaných kritikov, ktorých som si osobne vybral a ktorých obdivujem. Takto budem mať aspoň možnosť robiť to, o čom som vždy sníval: písať iba o tých filmoch, o ktorých písať chcem," napísal Ebert, ktorý sa v blogu vyjadril aj k svojej liečbe. "Podstupujem rádioterapiu, a preto je nemožné, aby som sa zúčastnil na toľkých projekciách, ako som zvykol v minulosti. Je otrasné, že sa mi vrátila rakovina a musím tráviť tak veľa času v nemocnici," dodal. Ochorenie mu vraj zistili po tom, čo v decembri utrpel zlomeninu bedrového kĺbu.
Americký prezident Barack Obama vyzdvihol Ebertovu úprimnosť a vášnivosť, s ktorými sa vyjadroval o filmoch, a tiež jeho nadanie zachytiť "unikátnu schopnosť filmov preniesť nás na magické miesta". Ako sa ďalej vyjadril vo vyhlásení zverejnenom Bielym domom, Ebert bol pre Američanov po celé generácie stelesnením filmu. "Bez Rogera filmy už nikdy nebudú rovnaké," dodal.
Roger Ebert bol filmovým kritikom denníka Chicago Sun-Times, pre ktorý písal od roku 1967. "Nepovažujem to za prácu, ale za povolanie," vyjadril sa v rozhovore pre magazín People Ebert, ktorý mal doma svoju vlastnú premietaciu miestnosť a sochu legendárneho komika Olivera Hardyho v životnej veľkosti. V roku 1975 získal ako vôbec prvý filmový kritik Pulitzerovu cenu a má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. V roku 2002 mu diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy a rok neskôr aj slinnej žľazy. V oboch prípadoch sa lekárom podarilo nádory odstrániť, pričom Ebert ani počas liečby nevynechal ani jednu filmovú premiéru. V roku 2006 musel podstúpiť ďalšiu operáciu na odstránenie rakovinového tkaniva z okolia sánky. Pri tomto zákroku však prišiel aj o časť spodnej čeľuste. Po tejto operácii taktiež stratil schopnosť hovoriť, jesť a piť. V roku 2011 vydal memoáre s názvom Life Itself, na základe ktorých režisér Steve James nakrúca rovnomenný dokumentárny film.
Dlhoročný starý mládenec kedysi chodil napríklad s Oprah Winfrey. Oženil sa až ako 51-ročný v roku 1993. Jeho manželkou sa stala právnička Chaz Hammelsmith, s ktorou sa zoznámil v roku 1989.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.