8. 4. 2013

Zomrela Sara Montielová

Zomrela Sara Montielová




Vo veku 85 rokov dnes zomrela vo svojom madridskom dome španielska filmová legenda Sara Montielová. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje.
Herečka, vlastným menom María Antonia Abadová, účinkovala vo viac než 50 filmoch, z ktorých mnohé boli muzikály. Najskôr pôsobila v rodnom Španielsku, neskôr v Mexiku a v 50. rokoch minulého storočia sa preslávila vďaka hollywoodskym snímkam, v ktorých hrala po boku hviezd ako Gary Cooper alebo Burt Lancaster.
Medzi jej najznámejšie filmy patria Vera Cruz (1954), Serenáda (1956) a Letiaci šíp (1957). Montielová je zároveň prvou herečkou zo Španielska, ktorej sa podarilo preraziť aj v USA. Okrem herectva si budovala i úspešnú spevácku kariéru, v rámci ktorej nahrala viac ako 30 albumov.
V polovici 70. rokov sa vzdala filmovej práce a venovala sa divadelným muzikálovým predstaveniam a televízii. Montielová bola štyrikrát vydatá a napísala dva zväzky pamätí. Mala krátky vzťah so spisovateľom Ernestom Hemingwayom ako aj hercom Jamesom Deanom, píše agentúra DPA.

Copyright © TASR 2013