6. 5. 2013

LOZ sa urazila

LOZ sa urazila

 

 Vážená novinárska obec,

chceli by sme vás informovať, že sme dnes zaslali Ministerstvu zdravotníctva SR list, v ktorom vyjadrujeme rozhorčenie nad vyjadreniami hovorkyne ministerstva Zuzany Čižmárikovej odvysielané v spravodajskej relácii televízie JOJ dňa 25. apríla 2013, ako aj nad jej stanoviskom poskytnutom tlačovej agentúre SITA.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková svojimi vyjadreniami zavádzala verejnosť, keď sa snažila navodiť dojem, že podobné protesty, aké sa udiali koncom roku 2011 na Slovensku, nemajú v Európe obdobu. Pravdou je, že podobné protesty, možno v ešte radikálnejšej podobe, sa udiali v nedávnej minulosti aj vo Francúzsku, Nemecku a Veľkej Británii. Podobnú situáciu s výpoveďami lekárov zažilo aj Česko, kde však boli politici prezieravejší ako u nás a dohodli sa s lekármi skôr, ako im skončili výpovedné lehoty.

Okrem iného ďalej Z. Čižmáriková podľa medializovaných informácií tvrdila, že lekári na prelome novembra a decembra 2011 odišli z nemocníc zo dňa na deň. Toto tvrdenie predstavuje hrubé zavádzanie verejnosti a prekrúcanie nedávnej minulosti. Pravdou je, že lekárom začiatkom decembra 2011 uplynula dvojmesačná výpovedná lehota, ktorá mala predstavovať komfortne dlhý čas na vyjednávania Lekárskeho odborového združenia s vládou. Pripomíname, že ešte pred vypovedaním pracovných zmlúv sme sa snažili 7 mesiacov rokovať. Vláda SR sa namiesto apelov LOZ, že treba minimálne v priebehu týchto dvoch mesiacov zodpovedne rokovať a dohodnúť sa, lebo sa krajina od začiatku decembra 2011 dostane do vážnych problémov, spoliehala na plán B vtedajšieho ministra zdravotníctva I. Uhliarik. Ako dobre vieme, išlo o politický ťah a bluf ministra Uhliarika voči občanom, ale aj ostatným členom vlády, ktorý viedol k podceneniu situácie zo strany vlády SR a následne ku kríze v slovenskom zdravotníctve.

Úplne zavádzajúce je tvrdenie, ktoré zrejme vzťahujú k nemocnici v Žiline, že 130 lekárov zo dňa na deň vypovedalo služby a neprišlo do práce v službách. Všetci lekári s výnimkou prepustených, podľa pána riaditeľa, tzv. „nadbytočných“ lekárov nastúpilo riadne do služieb, hoci nemalo uzatvorené riadne zmluvy o pohotovostiach, napriek tomu, že sme o tejto situácii Ministerstvo zdravotníctva vopred niekoľko mesiacov informovali. Pripomíname, že za týchto „nadbytočných“ lekárov muselo MZ SR a Ministerstvo obrany SR povolať vojenských lekárov.

Keďže nepodložené vyjadrenia hovorkyňe ministerstva zdravotníctva Z. Čižmárikovej považujeme za urážku na cti žilinských lekárov, celého lekárskeho stavu na Slovensku, ako aj Lekárskeho odborového združenia, v lehote 5 dní od doručenia listu žiadame od ministerstva zdravotníctva verejné ospravedlnenie sa v médiách, v ktorých boli nepravdivé informácie vyslovené.

V prípade, že sa Ministerstvo zdravotníctva SR verejne neospravedlní, zvážime možné právne kroky pre ochranu dobrého mena Lekárskeho odborového združenia, ako aj lekárov v Žiline.

MUDr. Peter Visolajský,
Predseda Lekárskeho odborového združenia