2. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Zisk americkej mediálnej spoločnosti Time Warner, ktorá vlastní takmer polovičný podiel v majiteľovi tuzemskej TV Nova, v prvom štvrťroku vzrástol o zhruba štvrtinu a prekonal odhady. Zaslúžil sa o to rast v divízii káblových sietí, ktorý v konečnom súčte prevládol nad oslabením v divíziách filmov, televíznej zábavy a vydavateľstvo. Podľa dnešných výsledkov čistý zisk Time Warner stúpol na 720 miliónov dolárov (14 miliárd Sk) z 583 miliónov USD o rok skôr. Zisk na akciu dosiahol 82 centov ao sedem centov prekonal priemerný odhad analytikov opýtaných agentúrou Thomson Reuters. Celkové výnosy skupiny zostali oproti vlaňajšku bezo zmeny na 6,9 miliardy dolárov. Skončili tak pod odhadmi analytikov, ktorí predpokladali výsledok 7,15 miliardy dolárov. Time Warner je najväčším akcionárom mediálnej spoločnosti CME, ktorá vlastní v Českej televízii Nova. Má v nej 49,9 percenta akcií a plánuje kúpiť takmer polovicu jej plánovanej akciovej emisie v celkovej hodnote 174 miliónov dolárov, aby svoj podiel zachoval. Time Warner tiež od CME plánuje kúpiť navyše preferenčné akcie za zhruba 200 miliónov dolárov. CME v prvom štvrťroku prehĺbila stratu po zdanení na zhruba 109 miliónov dolárov USD z výpadku 13,8 milióna USD v rovnakom období vlani. Súvisí to s tohtoročnou zmenou predaja reklamy, kvôli ktorej firme klesli výnosy o 18 percent na 137 miliónov dolárov.

  

Copyright © ČTK 2013
 

Americká spoločnosť Facebook Inc prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť v prvom štvrťroku tohto roka evidovala rast príjmov z inzercie prostredníctvom mobilných komunikačných zariadení ako sú smartfóny a tablety. To čiastočne vykompenzovalo jej vyššie výdavky, ktoré negatívne ovplyvnili zisk. Príjmy z reklamy prostredníctvom mobilných zariadení tvorili 30 % celkových príjmov Facebooku za reklamu, pričom v štvrtom kvartáli minulého roka sa na príjmoch za reklamu podieľali 23 percentami.
Firma za január až marec dosiahla tržby v sume 1,46 mld. USD. V rovnakom období vlaňajška boli vo výške 1,06 mld. USD. Tento výsledok je zhruba v súlade s očakávaniami analytikov. Príjmy spoločnosti za reklamu v prvom kvartáli stúpli o 43 %, čo bol ich najvýraznejší rast od záveru roka 2011. Facebook ďalej informoval, že jeho zisk za prvý štvrťrok bol na úrovni 219 mil. USD, čiže 9 centov na akciu. V prvom kvartáli 2012 bol jeho zisk v objeme 205 mil. USD, zisk na akciu bo tiež vo výške 9 centov. Bez zahrnutia niektorých jednorazových položiek bol zisk firmy za prvý štvrťrok tohto roka v sume 12 centov na akciu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že bude vo výške 13 centov na akciu.
Facebook uviedol, že v súčasnosti jeho služby každý mesiac aktívne využíva 1,11 mld. ľudí. Denne služby sociálnej siete aktívne využíva 665 mil. ľudí. Spoločnosť dodala, že počet tých, ktorí sa každý mesiac pripájajú výlučne prostredníctvom mobilných zariadení, sa medziročne viac ako zdvojnásobil na 189 miliónov.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Známy moderátor britskej spravodajskej stanice BBC Stuart Hall sa priznal k 14 prípadom sexuálneho obťažovania mladých dievčat. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie prokuratúry.
Podľa BBC 83-ročný športový moderátor už nie je so spravodajskou stanicou v zmluvnom vzťahu.
Halla zatkli v januári, aby ho vypočuli v súvislosti s trestnými činmi, ktoré mal spáchať v rokoch 1967 až 1986. Jeho zatknutie nasledovalo po odhalení, že už zosnulý zabávač z BBC Jimmy Savile bol sexuálnym násilníkom, ktorý zneužil desiatky ľudí.
Súd vynesie verdikt nad Stuartom Hallom 17. júna.



Copyright © TASR 2013