20. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Desiatky ukrajinských novinárov sa v pondelok zhromaždili pred ministerstvom vnútra v ukrajinskom hlavnom meste. Dôvodom bolo odmietnutie polície vyšetriť zbitie dvoch novinárov zaznamenávajúcich v sobotu protestné zhromaždenie v Kyjeve. Olhu Snicarčukovú z televíznej stanice 5 kanal a jej manžela Vladislava Sodela, fotografa denníka Kommersant, zbila skupina svalnatých mladých mužov, keď sa novinári snažili zaznamenať zrážku medzi nimi a opozičnými aktivistami počas sobotňajšieho protestného mítingu. Sodel v pondelok na demonštrácii povedal, že policajti spočiatku odmietali žiadosť, aby zasiahli, a pokojne sa prizerali tomu, ako ich muži bili. Ministerstvo vnútra nariadilo vyšetrenie incidentu až po prudkej reakcii verejnosti.


Nepálska vláda v pondelok označila za ilegálny priamy prenos z najvyššej hory sveta, odkiaľ sa v nedeľu britský horolezec naživo spojil s britskou vysielacou stanicou BBC. Stalo sa tak prostredníctvom jeho moderného mobilného telefónu. Vláde v Kátmandú sa však spojenie medzi vrcholom Mount Everestu a Londýnom nepozdáva, keďže na to je podľa nej potrebný súhlas príslušného ministerstva. Plánuje preto vyšetrovať agentúru, ktorá horolezcovi pri výstupe pomáhala. Deje sa tak napriek tomu, že jeho cesta na vrchol bola spojená s charitatívnymi cieľmi.
Toto je historicky prvý videohovor zo strechy sveta," ohlásil sa Daniel Hughes v nedeľu ráno z vrcholu 8848 metrov vysokej hory. Jeho prejav však bol poznačený kyslíkovou maskou, ktorú mal na tvári, kde však nechýbal ani červený nos ako symbol charitatívnej akcie. Stať sa tak mohlo vďaka pokrytiu mobilnou sieťou aj na najvyššom bode sveta. Nepálska vláda však vyžaduje povolenie na tvorbu materiálov pre médiá.
Mount Everest sa nedávno dostal do pozornosti pre bitku medzi horolezcami z Európy a Šerpami, domorodými sprievodcami. Tých totiž pobúrila ľahostajnosť cudzincov, ktorí údajne nerešpektovali ich pokyny a vydali sa vpred na vlastnú päsť, čím ohrozili životy Šerpov.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


.
Izraelské úrady v nedeľu požiadali televíznu stanicu France-2, aby opravila reportáž o smrti palestínskeho chlapca zo septembra roku 2000, lebo podľa ich názoru vyvolala vlnu násilností proti židovskému štátu. Dvanásťročného Muhammada Duru a jeho otca Džamála nasnímal v pásme Gazy spravodajský štáb France-2 v situácii, keď sa pri múriku skrývali pred krížovou paľbou medzi izraelskou armádou a palestínskymi aktivistami, ktorí krátko predtým vyhlásili tzv. druhú intifádu.
Chlapca našli bez známok života, kým jeho otec paľbu prežil so zraneniami, napísala agentúra Reuters.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vlani v septembri nariadil začať vyšetrovanie tejto tragédie, ktorá podľa jeho názoru výrazne poškodila obraz židovského štátu.
Agentúra Reuters pripomína, že Izraelčania sa ospravedlnili za tento incident, ktorý viedol k smrti chlapca, neskôr však zo zodpovednosti za ňu obvinili palestínskych aktivistov. Snímka otca s umierajúcim synom v náručí obehla vtedy celý svet a Muhammad sa stal v arabskom svete mučeníkom.
V 36-stranovej vyšetrovacej správe, ktorú v Izraeli zverejnili v nedeľu, izraelské úrady uvádzajú, že konštatovanie televíznej spoločnosti France-2, že za chlapcovu smrť sú zodpovedné izraelské jednotky, bolo "deštruktívne" a celé roky bolo živnou pôdou pre útoky radikálnych islamistov na izraelské, ale aj americké záujmy.
Obvinenie zo zodpovednosti za Muhammadovu smrť okrem toho "poslúžilo ako zámienka a ospravedlnenie pre terorizmus a antisemitizmus," uvádza sa v izraelskej správe.
Na základe dôkladného preskúmania záberov nasnímaných štábom France-2 izraelskí vyšetrovatelia konštatujú, že "neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by svedčil o zodpovednosti izraelskej armády za zranenia otca a syna".
"Mimoriadne pochybnosti" vyvoláva tvrdenie z reportáže, že strely nájdené v okolí miesta činu boli vypálené z izraelskej pozície, píše sa v dokumente. Správa spochybňuje aj tvrdenie, že počas nakrúcania bol zranený ešte ďalší Palestínčan.
"Vyvstáva potreba verejne opraviť a vyjasniť sled udalostí, ako ich interpretovala France-2, čo je prvá etapa zameraná na zmiernenie deštruktívnych následkov reportáže," uvádza sa v správe.
Džamál Dura dnes v Gaze žiadosť izraelských úradov adresovanú France-2 označil za "nový výmysel". V rozhovore pre agentúru Reuters žiadal začatie medzinárodného vyšetrovania udalostí spred 13 rokov, a to s účasťou arabských zástupcov.
Televízna spoločnosť France-2 reagovala na izraelskú správu vydaním komuniké, v ktorom vyjadrila ochotu "zúčastniť sa nezávislého medzinárodného vyšetrovania vedeného v súlade s medzinárodnými normami". Spoločnosť dodala, že je ochotná prispieť na exhumáciu Muhammadovho tela, aby sa objasnili okolnosti jeho smrti.

Copyright © TASR 2013