24. 5. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS










Výkonný riaditeľ golfovej European Tour George O'Grady sa ospravedlnil za výrok v živom televíznom rozhovore, ktorým reagoval na spor Tigera Woodsa a Sergia Garcíu. O'Grady vo vysielaní vyslovil názor, že "väčšina priateľov Sergia Garcíu sú farební športovci z USA." Uvedený výraz má v Spojených štátoch hlbší historický podtext. Takýmto zastaraným a znevažujúcim spôsobom označovali Afroameričanov. "Hlboko ľutujem použitie nevhodného slova v televíznom vysielaní Sky Sports, chcem sa úprimne ospravedlniť," vyhlásil O'Grady.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 
Známa americká fotografka Annie Leibovitz získala Cenu princa Astúrskeho v kategórii komunikácie a humanitných vied. Rozhodla o tom vo štvrtok porota v španielskom meste Oviedo, informovala čínska tlačová agentúra Sinchua.
Šesťdesiattriročná fotografka sa preslávila svojou prácou pre magazín Rolling Stone, pre ktorý pracovala 13 rokov. V tom čase fotografovala každého vo svete rokenrolu a pop music, urobila fantastické snímky napríklad Johna Lennona, Boba Dylana či Bruca Springsteena. Je autorkou vôbec posledných snímok Johna Lennona, urobených iba niekoľko hodín pred jeho zavraždením v decembri 1980.
Pracovala však pre viaceré médiá, medzi nimi aj časopis Vanity Fair. A neobmedzovala sa iba na fotografovanie celebrít. Pracovala aj vo vojnách v Libanone a v 90. rokoch na Balkáne.
Leibovitz je iba druhou ženou v danej kategórii, ktorá získala túto cenu, odkedy sa začala v roku 1981 udeľovať.
Porota konštatovala, že "urobila desiatky portrétov pre niektoré z najprestížnejších časopisov, ktoré sú odrazom éry politiky, literatúry, filmu, hudby a športu". Porota Annie Leibovitz označila za jednu "z dynamických síl vo svete fotožurnalistiky".
Cena princa Astúrskeho za komunikáciu a humanitné vedy je treťou z ôsmich cien, udeľovaných tento rok. Rakúsky filmár a scenárista Michael Haneke, ktorý vlani nakrútil film Láska o vzťahu starých manželov na konci života, získal Cenu princa Astúrskeho v kategórii umenie a holandská sociologička Saskia Sassen v kategórii sociálnych vied. Víťazov zvyšných kategórií zverejnia postupne do septembra. Každý z laureátov dostane finančnú odmenu 50.000 eur a sošku španielskeho umelca Joana Miró.
Ceny laureátom odovzdajú slávnostne v októbri v Oviedu.


 


 Turecký parlament schválil dnes zákon o zákaze reklamy alkoholických nápojov a sprísnil reštrikcie týkajúce sa jeho predaja v tejto prevažne moslimskej, i keď sekulárnej krajine.
Dnes schválená právna norma zakazuje predaj alkoholických nápojov v čase od 22.00 h do 06.00 h, ako aj jeho predaj v blízkosti mešít a škôl či iných vzdelávacích ustanovizní. Zákon predpokladá aj prísnejšie tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu, píše agentúra AP.
V súlade so zákonom výrobcovia alkoholu a jeho distribútori už nesmú propagovať svoje výrobky a zábery na alkoholické nápoje musia byť v televízii upravené tak, aby boli rozmazané.
Vláda v zdôvodnení návrhu zákona uviedla, že jeho cieľom je ochrana mládeže pred nástrahami alkoholizmu. Jej sekulárni oponenti však obviňujú vládnucu stranu, ktorá má islamské korene, z postupného presadzovania moslimskej agendy do vnútornej politiky štátu.
Zákon nadobudne účinnosť, keď ho podpíše prezident.

Copyright © TASR 2013