23. 5. 2013

RADA RTVS Updated

RADA RTVS Updated


Jednou z dominánt letnej programovej štruktúry na RTVS bude 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
"Máme dve línie pripomenutia si tohto významného výročia, respektíve osláv. Jedna časť bude v rovine štátneho a spoločenského záujmu a druhá ekumenického. V období od štvrtého do siedmeho júla prinášame štyri priame prenosy," povedal pre TASR na margo kľúčových dní osláv. RTVS sa však podľa neho bude téme vierozvestcov venovať po celý zvyšok roka 2013.
"V rovine programového pripomenutia sme súčasťou veľmi významného projektu Cyrila a Metoda, ktorý je dokumentárnou historickou realitou. Ide celkovo o štyri epizódy. Je to veľmi náročný projekt," povedal s tým, že jednotlivé časti by sa mali vysielať štyri týždne po sebe od začiatku osláv. RTVS sa k tomuto projektu pripojila koncom minulého roka a spolupracuje na ňom s Českou televíziou a súkromnou producentskou spoločnosťou. "Je zohľadnený náš dramaturgický vstup do tohto projektu," zdôraznil Mika, podľa ktorého bude RTVS vysielať slovenskú verziu produktu.
Slovenský rozhlas (SRo) sa bude výročiu sv. Cyrila a Metoda venovať na všetkých programových službách. "Na Rádiu Slovensko pripravujeme niekoľko publicistických relácií. Jedna z nich sa bude venovať vývoju slovenského jazyka od čias Cyrila a Metoda," povedal pre TASR programový šéf SRo Ľuboš Machaj. "Máme niekoľko prenosov z podujatí, ktoré sa organizujú pri tejto príležitosti. Osobne som zvedavý aj na omšu z Terchovej, kde je najväčší cyrilometodský kostol. Bude tam pôvodná gréckokatolícka omša," podčiarkol Machaj. "Svätci a štátnici je veľký dramatizovaný cyklus osobností, ktoré ovplyvnili vývoj Slovenska, hudobné profily na Regine, pohľady na to, ako sa s touto oslavou vysporiadajú regióny. Je tých podujatí obrovské množstvo," vypočítal Machaj.
Dnešné rokovanie Rady RTVS sa podľa jej predsedu Igora Galla nieslo v pracovnom duchu, členovia rady prerokovali 13. bodov programu. V úvode zaznela informácia o prechode webového portálu RTVS do internej správy. Podľa hovorcu RTVS Richard Šümeghyho dohodu o tomto procese podpísali 7. mája. "Dohoda o ukončení zmluvných vzťahov a vysporiadaní vzájomných práv a povinností so spoločnosťou Fat Chilli súvisí s prechodom správy webu z externého do interného prostredia pod sekciu marketingu a komunikácie, ktorá bude mať na starosti prípravu nového spoločného webového sídla RTVS a budovanie nových médií. Podpis tejto dohody korešponduje so zámerom nového vedenia RTVS dostať web a nové médiá pod správu RTVS," uviedol pre TASR Šümeghy.
Rada RTVS dnes preverila plnenie svojich starších uznesení, prerokovala Rámcovú správu o činnosti RTVS a informáciu o aktuálnom stave hospodárenia a plnenia programovej služby RTVS. Generálny riaditeľ RTVS Mika uviedol Výročnú správu RTVS za rok 2012, členovia rady prerokovali hospodárske výsledky a zámery RTVS do ďalšieho obdobia, vrátane informácie o stave výberu úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS za I. štvrťrok 2013. Výber podľa Miku prebehol v súlade s plánovanými parametrami.


Copyright © TASR 2013