18. 5. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude v nedeľu 19. mája na Dvojke vysielať na živo svätú omšu na sviatok Zoslania Ducha Svätého z Kostola sv. Ondreja v Komárne v maďarskom jazyku. Katolícku omšu, ktorú celebruje trnavský apoštolský administrátor Mons. Ján Orosch, preberie aj maďarská televízia a zo záznamu odvysiela 90-minútový program na stanici Duna World. Informovala o tom vedúca Redakcie duchovného života RTVS Bernadeta Tokárová. Podľa jej slov aj občania maďarskej národnosti platia koncesionárske poplatky, aj oni majú nárok na vysielanie omše v ich rodnej reči.
V histórii slovenskej televízie pôjde o prvú omšu vysielanú v maďarskom jazyku. Slávnostnú atmosféru obohatí aj vystúpenie miestneho zmiešaného speváckeho zboru Concordia. Predvedie dielo komárňanského autora Gyulu Beliczayho Omšu F-dur. Dirigentom bude István Stubendek.
Slávnosť Zoslania Ducha zvaná aj Turíce prichádza 50 dní po Veľkej noci a uzatvára veľkonočné obdobie. V deň Turíc sa Kristova Veľká noc završuje vyliatím Ducha Svätého, ktorý je zjavený, daný a udelený ako božská osoba. V ten deň je plne zjavená Najsvätejšia Trojica. Od toho dňa je Kráľovstvo, ktoré ohlasoval Kristus, otvorené pre tých, čo v neho veria. Vyliatím Ducha Svätého v deň Turíc bola cirkev zjavená svetu.
Kostol svätého Ondreja je jednou z dominánt mesta Komárno. Nachádza sa na križovatke ulíc Svätoondrejská, Palatínova a Školská oproti Podunajskému múzeu. Dnešnú barokovú podobu nadobudol v období rokov 1768 - 1771. Prvý kostol na jeho mieste postavil rád jezuitov v rokoch 1674 - 1677. Na veži, ktorá bola zároveň aj strážnou vežou mesta, stála dvojmetrová železná socha svätého Ondreja. Okolo kostola sa nachádzal cintorín. Kostol bol však pre rýchlo sa rozrastajúce mesto primalý, a tak v rokoch 1723 - 1734 postavili vedľa neho nový, ktorý tiež zasvätili sv. Ondrejovi. Na jeho stavbu využili aj materiál z novozámockej pevnosti.



Copyright © TASR 2013