3. 5. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 


Deti do 12 rokov by mali byť pred nevhodným televíznym programom chránené viac. Navrhuje to poslankyňa NR SR Jana Žitňanská (nezaradená) v novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú predložila na májovú schôdzu parlamentu.
Žitňanská chce odstrániť "absurdnosť", keď napr. bezprostredne pred, počas alebo bezprostredne po rozprávke je do vysielania zaradená upútavka na realityshow či iný program označený ako nevhodný pre deti do 12 rokov. "V praxi sa totiž stáva, že bezprostredne pred programom určeným pre maloletého diváka (napríklad do sedem rokov) počas neho či bezprostredne po ňom je vysielaná upútavka na iný program, ktorý pre tohto diváka nie je vhodný a určený. Dieťa je tak vystavené rôznym scénam, ktoré môžu mať negatívny vplyv na jeho psychický vývoj," mysli si opozičná poslankyňa.
Ak Žitňanskej návrh prejde, vysielateľ bude "povinný zabezpečiť, aby bezprostredne pred, počas a bezprostredne po programoch a iných zložkách programovej služby, ktoré sú podľa jednotného systému označovania určené alebo vhodné pre určitú vekovú skupinu maloletých, neboli vo vysielaní zaradené upútavky na programy, ktoré sú pre túto alebo nižšiu vekovú skupinu nevhodné, alebo ktoré sú určené pre vyššiu vekovú skupinu maloletých".

 
Copyright © TASR 2013