10. 5. 2013

"Suterén" v podaní šéfredaktora Plus 7 dní

"Suterén" v podaní

 šéfredaktora Plus 7 dní


Komentár šéfredaktora Plus 7 dní "Nie suterén, ale žumpa" je len ďalším potvrdením stavu, keď sa riešenie obsadenia postu Generálneho prokurátora SR a s týmto súvisiace spriechodnenie Ústavného súdu SR vo veci sťažnosti J. Čentéša stáva nástrojom politikárčenia, čo škodí samotnému riešeniu situácie.
Chceli by sme pozornosť šéfredaktora Plus 7 dní upriamiť na skutočnosť, že situácia na Generálnej prokuratúre vyžaduje riešenie a jeho ďalšie odďaľovanie tak, ako to fakticky požaduje on či opozícia, by malo za následok ďalšiu deformáciu inštitúcií a právneho prostredia Slovenskej republiky.
Preto vláda po tom, ako opozícia odmietla ponuku premiéra na rokovanie o riešení situácie na GP a ÚS SR, prišla s riešením odblokovania situácie na ÚS SR, ktoré je v situácii vyžadujúcej riešenie právne najčistejšie a má nespochybniteľnú oporu v európskej aj medzinárodnej právnej praxi. Riešenie, opierajúce sa o doktrínu nevyhnutnosti, vychádzajúce z Bangalórskych princípov, ktorú napokon navrhoval aj samotný Ústavný súd, umožní, aby o sťažnosti J. Čentéša rozhodoval prvý, vyžrebovaný, teda náhodne vybraný senát.
Chceme šéfredaktorovi Plus 7 dní pripomenúť, že toto riešenie odobrili viacerí renomovaní odborníci na ústavné právo, napr. bývalý sudca Ústavného súdu SR J. Drgonec, podľa ktorého "vláda prevzala to, čo je dané ako riešenie na báze medzinárodného spoločenstva. Sú to tzv. Bangalórske princípy, ktoré hovoria o výnimke zo zásady nestranného súdu v nejakých podmienkach," a následne explicitne uviedol, že: "Podľa môjho názoru tie podmienky sú splnené." Nejde teda o žiadnu "lumpačinu", ako tvrdí šéfredaktor Plus 7 dní, ale riešenie výnimočnej situácie spôsobom, ktorý má oporu v medzinárodnej právnej praxi, ako aj podporu zo strany renomovaných odborníkov na ústavné právo.
Ak pán šéfredaktor Luknár píše o "nebývalom kroku" a "právnej žumpe", chceli by sme mu pripomenúť, či sa takto vyjadroval aj o praktikách, ktorými bývalá koalícia volila generálneho prokurátora so vzájomnou kontrolou hlasovacích lístkov, porušením tajnej voľby, rôznymi tajnými kódmi a šiframi pre vzájomnú kontrolu, účelovou zmenou na voľbu verejnú, teda lámaním demokratických pravidiel a nakoniec spôsobom, ktorý samotná bývalá premiérka nazvala "fraškou". Práve tu bol totiž založený základ a pôvodná príčina dnešných problémov obsadenia postu GP, ktoré treba riešiť. Súčasne treba pripomenúť, že to bol aj samotný J. Čentéš, ktorý na tomto pochybnom postupe vtedajšej koalície participoval účelovým sťahovaním a znovupotvrdzovaním svojej kandidatúry. O skartovaní výpovede poslanca a jej následnom "náhodnom" vymazaní z počítača, ktoré chcel pôvodne zvaliť na sekretárku už ani nehovoriac.
Ak šéfredaktor Luknár píše, že prezident nevymenoval J. Čentéša protiústavne, je treba mu pripomenúť rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktoré explicitne potvrdilo, že prezident má právomoc nevymenovať navrhovanú osobu. Túto interpretáciu rozhodnutia ÚS SR potvrdili napokon nielen renomovaní ústavní právnici, ale pripustili ju aj opoziční poslanci. Ústavný súd, ktorý má jediný právomoc vykladať znenie Ústavy SR, teda povedal, že rozhodnutie prezidenta odmietnuť menovať J. Čentéša za generálneho prokurátora bolo v súlade s Ústavou SR. Že sa to šéfredaktorovi Plus 7 dní nepáči, je možné, avšak na veci to nič nemení.
A napokon, tvrdiť, že SMER-SD chce na post generálneho prokurátora dosadiť svojho človeka, môže len ten, kto nevie, že práve preto, aby nový generálny prokurátor mal rešpekt a oporu v prokurátorskom stave a nebol len politickým nominantom, obrátil sa SMER-SD na Radu prokurátorov a z nej vyšiel návrh, o ktorom by mala rozhodovať hlasovaním Národná rada Slovenskej republiky, ale až po tom, ako ÚS SR rozhodne o predbežnom opatrení vo veci sťažnosti J. Čentéša.
Čo je na tomto postupe, ktorý chce riešiť neúnosnú situáciu na Generálnej prokuratúre spriechodnením rozhodovania Ústavného súdu SR medzinárodne ukotveným spôsobom, ktorý odobrujú aj autority v oblasti ústavného práva podľa šéfredaktora Plus 7 dní "právnou žumpou", nám nie je celkom jasné. Nehovoriac o tom, že keby takúto agresívnu rétoriku používal predseda vlády, iste by sa stretol s patričným odsúdením zo strany médií, aj týždenníka Plus 7 dní.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR