3. 5. 2013

Svetový deň slobody tlače

Svetový deň slobody tlače
 
Vlády európskych krajín musia zaručiť slobodu médií ako základný predpoklad demokracie. Túto výzvu predniesol generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland pred pripomenutím si Svetového dňa slobody tlače, ktorý sa každý rok oslavuje 3. mája.
"Skutočná demokracia existuje iba vtedy, ak novinári môžu pracovať slobodne, bez obáv z prenasledovania alebo cenzúry. Bohužiaľ v Európe sme ešte stále svedkami snáh, keď dochádza k pokusom o umlčanie médií, o ich prísnu kontrolu alebo k trendom o presadenie autocenzúry," uviedol Jagland vo vyhlásení pre médiá.
Jagland preto vyzval vlády európskych štátov, aby zabezpečili plné rešpektovanie slobody tlače, plurality názorov a slobody vyjadrovania sa.
Rada Európy spolu s Európskym súdom pre ľudské práva budú pokračovať vo svojom úsilí o prísnu obranu slobody médií, naznačil Jagland, ale ako dodal, je aj na pleciach národných vlád, aby si plnili záväzky, ktoré dali v tejto oblasti a ktoré vyplývajú z ich členstva v Rade Európy.
Jagland v tomto kontexte uviedol, že Rada Európy, ktorá združuje 47 európskych krajín, víta nedávnu iniciatívy Maďarska a Turecka na revíziu niektorých zákonov, čo sa deje v súlade s odporúčaniami Rady Európy.
Svetový deň slobody tlače, ktorý sa oslavuje každý rok 3. mája, bol vyhlásený Valným zhromaždením OSN v decembri 1993 na zdôraznenie potreby ochraňovať základné princípy slobody tlače a uctiť si pamiatku novinárov, ktorí prišli o život pri výkone svojho povolania.
  
 
Copyright © TASR 2013