15. 5. 2013

Zomrel Bořík Procházka

Zomrel Bořík Procházka


Vo veku 82 rokov dnes zomrel divadelný a filmový herec Bořík Procházka, známy napríklad z filmu Trhala fialky dynamitom (1992) alebo seriálu Vyprávěj (2009). Informoval o tom portál Blesk.cz, ktorému úmrtie potvrdil jeho kamarát a herecký kolega Rudolf Jelínek. "Som z toho zdrvený, bol to môj dlhoročný kamarát. Hrali sme spolu v Petrolejových lampách," povedal herec, ktorý bude Procházku v tejto divadelnej hre zastupovať.
Rodák z Prahy Bořík Procházka prežil mladosť v Mělníku, kde pôsobil ako ochotník. Herectvo vyštudoval na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení a počas svojej kariéry sa ukázal na doskách divadiel v Liberci, Mladej Boleslavi, Olomouci i Prahe. Zahral si v snímkach ako Božská Ema (1979), Slavnosti sněženek (1983), Jára Cimrman ležící, spící (1983), Láska z pasáže (1984), Kamenný most (1996) alebo Lidice (2011).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.