1. 5. 2013

Zomrela Deanna Durbin

Zomrela Deanna Durbin




Vo veku 91 rokov zomrela jedna z najväčších hollywoodskych hviezd 30. a 40. rokov Deanna Durbin. Oznámil to jej syn Peter H. David, podľa ktorého posledný raz vydýchla pred niekoľkými dňami v Paríži.
Deanna Durbin, vlastným menom Edna Mae Durbin, sa narodila 4. decembra 1921 v kanadskom Winnipegu. Vo svete filmu debutovala v roku 1936, keď sa spolu s Judy Garland ukázala v krátkometrážnom muzikáli Every Sunday. Jej prvou celovečernou snímkou bol ďalší muzikál - Tri dievčatká (1936), ktorý nominovali na Oscara v kategórii Najlepší film. Diváci ju môžu poznať i z filmov Sto mužov a jedno dievča (1937), Jej prvá láska (1939), Nemôžem nespievať (1944), Vianočná dovolenka (1944) alebo Dáma vo vlaku (1945). Jej snímky mali taký úspech, že sa povrávalo, že koncom 30. rokov zachránila Universal Studios pred krachom. Durbin spolu s hercom Mickeym Rooneym v roku 1939 udelili Academy Juvenile Award, teda miniatúrnych Oscarov, za ich "významný prínos kinematografii pre to, že na plátno priniesli ducha a zosobnenie mladosti". V roku 1947 bola najlepšie platenou ženou v Spojených štátoch amerických, no už o dva roky neskôr odišla do hereckého dôchodku. So svojím tretím manželom, režisérom Charlesom Davidom, sa následne presťahovala na francúzsky vidiek. Málokedy komunikovala s novinármi, no v roku 1958 médiám poslala list, v ktorom uviedla, že nakrúcanie filmov ju nikdy nerobilo šťastnou. "Postavy, ktoré ma nútili hrať, mali veľmi málo alebo nič spoločné so mnou," priznala herečka, ktorá má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.