11. 6. 2013

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

 


Známe tváre, ktoré sa zapísali do myslí divákov aj známe mená, ktoré sa podpísali pod významné filmové diela zavítajú na 21. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.
Art Film Fest aj tento raz udelí domácim a zahraničným osobnostiam cenu Hercova misia za ich mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach vlastnoručne pripevnia mosadzné plakety so svojim menom noví laureáti ocenenia – legenda slovenského herectva Martin Huba a svetová herečka zo Slovenska Barbora Bobulova. Hercovou misiou si Art Film Fest uctí majstrovstvo Júliusa Satinského. Pri príležitosti 10. výročia od úmrtia nezabudnuteľného herca mu ako poctu venuje aj špeciálnu sekciu, do ktorej vybral snímky prezident festivalu a neodmysliteľný kolega Milan Lasica.
Cenou Zlatá kamera Art Film Fest tento rok ocení dvoch filmových profesionálov za ich výrazný prínos do oblasti kinematografie. Zlatá kamera poputuje do rúk svetoznámeho rakúskeho režiséra, ktorého snímky žnú úspech na najprestížnejších festivaloch, Ulricha Seidla a uznávaného slovenského režiséra Juraja Herza.
Medzi špeciálne festivalové ocenenia patrí aj cena Film Europe Award. Udeľuje ju mediálna spoločnosť Film Europe a Art Film Fest od roku 2010 za výnimočný počin mladého slovenského filmového tvorcu oceneného v zahraničí. Laureátmi FEA sa v minulosti stali Mátyás Prikler, Zuzana Liová, Ivana Laučíková a Martin Snopek.
Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 21. ročníka 152 snímok, z ktorých 95 bude dlhometrážnych, 2 stredometrážne a 55 krátkych. V programe nebudú chýbať ani snímky ocenené na slávnych svetových festivaloch v Cannes, Berlíne či Benátkach, ani domáce novinky.