14. 6. 2013

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS


Komédie, drámy, trilery, dokumenty aj animáky od mladých talentovaných filmárov z najrôznejších kútov sveta sa stretnú v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov na blížiacom sa Art Film Feste, ktorý sa uskutoční od 21. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.  O Modrého anjela za najlepší krátky film sa bude uchádzať 38 snímok a medzi nimi aj dve slovenské novinky. 
Debutový animovaný film Pandy slovenského filmára Matúša Vizára bude bez pochýb patriť k jedným z najlákavejších v krátkometrážnej súťaži. Mimoriadny úspech si vyslúžil aj na prestížnom festivale v Cannes. V oficiálnej súťaži študentských krátkych a stredometrážnych filmov Cinéfondation získal v medzinárodnej konkurencii tretie miesto. Porotcovia ocenili predovšetkým jeho odlišnosť od ostatných filmov.
Originálna snímka, ktorá sa na roztomilé pandy pozerá ako na depresívne stvorenia so samovražednými chúťkami, prekvapí drsným humorom a zaujme vizuálnym štýlom. „Je to satirický pohľad na všetko možné, ale aj na otázku zmyslu života,“ vysvetlil umelec, ktorý je študentom pražskej FAMU.
Z domácej kinematografie sa predstaví aj snímka Weed režiséra Enrika Bistiku o tom, ako by mohla vyzerať dnešná mládež o 50 rokov.
„Diváci na Art Film Feste obľubujú krátke filmy. Majú možnosť vidieť na malom priestore množstvo odlišných filmárskych postupov a prístupov k širokej škále tém. Z tejto rôznorodosti vyplýva aj to, že divák má väčšiu šancu trafiť sa do toho, čo ho zaujíma a na čom sa bude zároveň dobre baviť. Pri zostavovaní programu sa preto snažíme zohľadňovať aj "diváckosť" filmov,” povedal jeden zo zostavovateľov sekcie Daniel Vadocký.
Najpočetnejšie zastúpenie budú mať už tradične krajiny, ktoré ročne vydajú do sveta najviac krátkych filmov - Nemecko, Veľká Británia a Francúzsko, ale diváci sa dočkajú aj snímok z odľahlejších kútov sveta.
Takým je aj rusko-azerbajdžanský film Obeta/Qurban, v ktorom otec troch dcér absolvuje púť na posvätnú horu Atos, aby tu vykonal obetu a poprosil Boha o syna. Režisér Abar Abbasov poetickým spôsobom zobrazuje silu rituálov a ich skutočný dopad na život ľudí. Film získal Špeciálnu cenu poroty na najväčšom krátkometrážnom festivale v Clermont-Ferrand.
Na druhej strane, britský film Zástup ľudí /The Mass of Men rozpráva o problémoch západnej spoločnosti, o skostnatenosti byrokratického aparátu a nemožnosti porušenia pravidiel. Zobrazuje, ako trojminútové meškanie na stretnutie na úrade práce pripraví nezamestnaného muža o akýkoľvek príjem na nasledujúce týždne. Aby sa vyhol ešte väčšej chudobe, rozhodne sa pre zúfalý čin. Film získal hlavné ocenenia na festivaloch v Locarne, San Sebastiane, Tampere či Barcelone.
Príbeh pre Modlinovcov/A Story for the Modlins je jedným z mála dokumentárnych filmov, ktoré sa dostali do súťaže. Ponúka príklad toho, ako by mali vyzerať filmové portréty osobností. Brazílsky dokumentarista Sergio Oksman narazil pri jednej večernej prechádzke
v uliciach Madridu na škatuľu plnú fotografií, listov a iných dokumentov zaznamenávajúcich osud tajomnej rodiny Modlinových, ktorá sa po účinkovaní Elmera Modlina v komparze Polanského filmu Rosemary má dieťatko odsťahovali z USA do Madridu. Tu jej  traja členovia, uzatvorení pred svetom, umelecky stvárňovali svoje bizarné apokalyptické vízie.
Do súťaže sa dostal aj experiment Da Vinci talianskeho režiséra Yuriho Ancaraniho, ktorý si z minuloročného Art Film Festu odniesol Špeciálnu cenu poroty za svoj krátky film Il Capo. Da Vinci je súčasťou trilógie, v ktorej hlavnú úlohu zohrávajú gestá - minimalistické pohyby rúk či prstov. Jemné pohyby prstov lekára a operácia sú prezentované ako minimalistická robotická choreografia.
Zaujímavý divácky zážitok ponúkne aj snímka Voormanov problém /The Voorman Problem - o Bohu, ktorý sa ocitol za mrežami v britskom väzení. A ako „väzeň“ predloží psychiatrovi jediný dôkaz svojej existencie.