11. 6. 2013

Ján Mičovský: Ako som kúpil svoj byt

 Ján Mičovský:

Ako som kúpil svoj byt


Dňa 10. júna 2013 bol v denníku Plus jeden deň publikovaný článok "Štát opravil, on lacno kúpil", ktorý popisuje kúpu bytu, v ktorom bývam. Vyplýva z neho záver, že som sa pri tom dopustil nečestného špekulatívneho konania. Nie je to pravda.
Pravdivé sú nasledovné fakty: - Predmetný byt sa nachádza v dome postavenom v roku 1949. Bývam v ňom s rodinou od roku 1991 a odkúpil som ho v roku 1997 podľa zákona o prevode vlastníctva k bytom, ktorý ponúkol nájomníkom takúto možnosť. Tento zákon stanovil aj postup výpočtu ceny, v tomto prípade 88.412 sk. Predávajúcim bol štátny podnik Východoslovenské lesy Košice, ktorý bol mojim zamestnávateľom od roku 1980. - Uvedený štátny podnik vykonával riadnu údržbu svojho bytového fondu. V rámci toho bola na predmetnom dome vykonaná oprava – v roku 1993 bola na streche vymenená zhrdzavená krytina za nový plech.
Bezočivým klamstvom je tvrdenie, že v byte bola pred kúpou urobená drahá rekonštrukcia – výmena okien, podláh, elektroinštalácie, dlaždičiek a verandy. Skutočnosť je nasledovná: - Okná neboli menené. Rozpadnuté okná som menil na vlastné náklady v roku 2011. - Podlahy neboli menené. Linoleá v kuchyni a v chodbe som vymenil za plávajúce podlahy na vlastné náklady v roku 2007, podlahy v izbách sú stále pôvodné. - Elektroinštalácia nebola menená. V stenách mám stále pôvodné 64 ročné hliníkové drôty, niekedy v roku 2005 som vymenil na vlastné náklady poistky za ističe. - Dlaždičky neboli menené, s výnimkou opravy havarijného stavu na WC v rozsahu cca 3 m2. Kúpeľňa je stále pôvodná. - Veranda je drevená priečka 2 x 2 m, ktorá prepojila byt a bývalý sklad CO, zhotovil ju podnik, zasklil som ju sám na vlastné náklady.
Záverom: Vždy som žil čestne, tak ma vychovali rodičia a tak som vychoval svojich synov. To sú pre mňa najvyššie hodnoty, ktorých sa nízke lživé tvrdenia, nech je už ich pôvod a dôvod akýkoľvek, nemôžu dotknúť. Vždy budem podporovať to, aby ľudia, ktorí chcú zastávať verejné funkcie boli vo všetkom príkladom a v prípade pochybností o svojej morálnej čistote boli povinní zodpovedať akékoľvek otázky verejnosti. V duchu tejto povinnosti reagujem ako poslanec NR SR na publikovaný článok, ktorého tvrdenia o rekonštrukcii bytu sú jednoznačne klamstvom.


Informáciu TASR poskytol poslanec NR SR Ján Mičovský