13. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Žurnalisti, ktorí prišli o prácu zrušením gréckeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie, odmietli včera opustiť jej sídlo a pokračujú vo vysielaní na internete. Informovala o tom agentúra AP.
Vysielanie gréckej verejnoprávnej televízie a rozhlasu je od dnešného dňa prerušené. Vláda v utorok ukončila 75-ročnnú činnosť gréckej vysielacej spoločnosti ERT (Elliniki Radiofonia Tileorasi) a jej 2500 zamestnancov prepustila, čo zdôvodnila potrebou znížiť "neuveriteľné plytvanie" krajiny, boriacej sa už šiesty rok s hospodárskou recesiou.
Tisíce protestujúcich ľudí však celú noc zotrvali pred hlavným sídlom ERT severne od Atén a žurnalisti pokračovali v živom vysielaní on-line na internete.
Novinárske odbory v krajine vyhlásili 24-hodinový štrajk a zastavili vysielanie spravodajských programov súkromnej televízie, zatiaľ čo stredoľaví koaliční partneri vlády vyzvali na zrušenie rozhodnutia o ukončení činnosti ERT.
Predseda združenia gréckych žurnalistov Dimitris Trimis povedal agentúre DPA, že televízni, rozhlasoví aj novinoví žurnalisti z celej krajiny vstúpili do časovo neohraničeného štrajku na podporu ERT.
Podľa výkonného riaditeľa ERT Emiliosa Latsiosa boli zamestnanci vyzvaní, aby opustili všetky priestory ERT, inak budú čelia zatknutiu - ale k ich násilnému vyvedeniu polícia nepristúpila.
Grécka vláda v utorok oznámila "dočasné zrušenie" ERT, ktoré má začať fungovať pod novým názvom a s menším počtom zamestnancov.

Copyright © TASR 2013


Európska komisia (EK) v stredu síce nekomentovala rozhodnutie gréckej vlády hromadne prepustiť všetkých zamestnancov verejnoprávneho rozhlasu a televízie, zdôraznila však, že verejnoprávny vysielateľ je kľúčom k demokracii bez ohľadu na ekonomické okolnosti. EK zároveň vyhlásila, že v rámci potrebných úsporných opatrení nežiadala od Grécka, aby zrušilo túto verejnoprávnu inštitúciu. "Chceli by sme vyzdvihnúť úlohu verejnoprávnych vysielateľov v súvislosti s európskymi hodnotami," píše sa vo vyhlásení komisie, podľa ktorej sú verejnoprávne inštitúcie neoddeliteľnou súčasťou európskej demokracie. EK privítala prísľub gréckej vlády zriadiť nového vysielateľa, ktorého fungovanie bude finančne udržateľné.

Grécka vláda pod vedením konzervatívcov v utorok nečakane oznámila, že vzhľadom na "obrovské plytvanie" musí verejnoprávnu inštitúciu ERT zrušiť a okamžite prepustiť všetkých jej vyše 2600 zamestnancov. Všetky rozhlasové a televízne stanice Helénskej vysielacej spoločnosti (ERT) prestali vysielať v utorok o 22:00 SELČ. Rozhodnutie šokovalo grécku verejnosť ako aj opozíciu, ktorá ho považuje za "štátny prevrat". Zrušenie rozhodnutia od konzervatívcov požadujú aj stredoľavicoví koaliční partneri. Pracovníci ERT odmietajú odísť zo štúdií a pokračujú vo vysielaní. Pred komplexom rozhlasu a televízie nachádzajúcom sa severne od Atén sa zhromaždili tisíce ľudí, ktoré proti rozhodnutiu protestovali celú noc. Prostredníctvom 24-hodinového štrajku svojich kolegov podporili aj novinári zo súkromných médií.



© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané