14. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Uzavretie gréckej štátnej televízie a rozhlasu (ERT) vo štvrtok v oficiálnom stanovisku odsúdila aj Rada Európy.
Jej hlavný komisár pre oblasť ľudských práv Nils Muižnieks pre agentúru Associated Press (AP) uviedol, že tento krok je „obrovskou ranou pre základný pilier demokracie“. Zároveň to podľa neho „zvyšuje napätie v krajine, ktorá už aj tak trpí finančnou a sociálnou krízou“.
Grécka vláda pod vedením konzervatívcov v utorok nečakane oznámila, že vzhľadom na „obrovské plytvanie“ musí verejnoprávnu inštitúciu ERT zrušiť a okamžite prepustiť všetkých jej vyše 2600 zamestnancov. Všetky rozhlasové a televízne stanice Helénskej vysielacej spoločnosti (ERT) prestali vysielať v utorok o 22.00 SELČ.
Rozhodnutie šokovalo grécku verejnosť ako aj opozíciu, ktorá ho považuje za „štátny prevrat“. Zrušenie rozhodnutia od konzervatívcov požadujú aj stredoľavicoví koaliční partneri. Pracovníci ERT v stredu odmietli odísť zo štúdií a pokračovali vo vysielaní.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.