15. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Šéfom vplyvnej bulharskej Štátnej agentúry pre národnú bezpečnosť (DANS) sa v piatok stal kontroverzný poslanec a mediálny magnát Deljan Peevski. Len 32-ročný Bulhar z menšinovej tureckej strany MRF spolu so svojou rodinou vlastní niekoľko novín, televíznych staníc a spravodajských portálov. Za šéfa tajnej služby ho navrhol nový bulharský premiér Plamen Orešarski a vo funkcii ho potvrdil aj parlament.
Peevski má na svoj vek za sebou závratnú kariéru. Ešte v roku 2005 sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve pre mimoriadne situácie po tom, ako len niekoľko mesiacov pôsobil ako vyšetrovateľ v hlavnom meste Sofia. O dva roky ho z funkcie odvolali pre podozrenia z vydierania a korupcie. Neskôr ho všetkých obvinení zbavili, v krajine však zostáva stále kontroverznou postavou.
Na protest voči Peevského vymenovaniu za šéfa DANS sa postavil aj prezident Rosen Plevneliev, ktorý preto v piatok vynechá vládnu neformálnu schôdzku. Demonštrácie prebiehajú aj na sociálnych sieťach a aktivisti pri tejto príležitosti naplánovali protest pred sídlom bulharskej vlády. Obsadenie postu šéfa vplyvnej spravodajskej služby sa nepáči ani britskému veľvyslancovi v Bulharsku Jonathanovi Allenovi, ktorý svoje výhrady zverejnil na svojom Twitteri.

 


Grécki novinári pokračovali aj v piatok v proteste proti zrušeniu verejnoprávneho rozhlasu a televízie (ERT). "Rozhodli sme sa pre štrajk všetkých médií (noviny, rozhlas, televízia, internet)," uviedli združenia novinárov vo vyhlásení. Zatiaľ nie je známe, ako dlho bude štrajk trvať.
Vydavatelia viacerých gréckych novín však varujú pred pokračovaním štrajku. "Ak to združenia novinárov nechápu, tak im to musím jasne povedať. Keď v nedeľu nevyjdú noviny, nebudeme môcť redaktorom vyplatiť mzdy," varoval v rozhlase Nikos Hadziníkolaou, vydavateľ jedného z najdôležitejších gréckych nedeľníkov. Aj ďalší vydavatelia varujú pred pokračovaním v štrajku, čo povedie k zatvoreniu printových médií a rozhlasových staníc.

Novinári už štvrtý deň pokračujú v blokáde televízneho štúdia ERT. V piatok odvysielali prostredníctvom internetu ďalší protestný program. Zrušenie ERT nariadila v utorok vláda premiéra Antónisa Samarása, čím príde o zamestnanie 2700 ľudí. Kabinet už predložil návrh na vytvorenie novej verejnoprávnej inštitúcie pod názvom Nový grécky rozhlas, internet a televízia (NERIT), ktorá by mala začať fungovať už v lete.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prvá nezávislá líbyjská televízia včera oznámila, že sa stala terčom útoku. Na jej budovu v meste Benghází na východe krajiny niekto hodil ručný granát. Zranenia utrpel jeden zamestnanec televízie.

"Slobodná Líbya TV" je prvým nezávislým televíznym kanálom, ktorý vzišiel z povstania proti režimu Muammara Kaddáfího. Líbyjské ministerstvo kultúry útok ostro odsúdilo ako pokus o zastrašovanie médií.
Podľa agentúry AP išlo o ďalší násilný incident v Benghází za posledné obdobie. Minulý týždeň si strety medzi milíciami a demonštrantami v tomto druhom najväčšom líbyjskom meste vyžiadali 31 mŕtvych. Protestujúci žiadali odzbrojenie milícií, ktoré sa v roku 2011 podieľali na zosadení Kaddáfího režimu, ale stále odmietajú zložiť zbrane.
Vlani v septembri pri útoku na americký konzulát v Benghází zahynuli štyria pracovníci misie, vrátane veľvyslanca Christophera Stevensa.

Copyright © TASR 2013