26. 6. 2013

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Mediálna magnátka a televízna moderátorka Oprah Winfrey sa po dvoch rokoch na druhej priečke dostala na čelo rebríčka najvplyvnejších celebrít podľa magazínu Forbes. Stovke osobností pritom 59-ročná Winfrey kraľuje už po piaty raz vo svojej kariére. Od júna 2012 do júna 2013 si na svoje konto pripísala 77 miliónov dolárov (v prepočte približne 58,6 milióna eur), čo ale znamená, že nie je najlepšie zarábajúcou celebritou uplynulého roka. Tento titul totiž patrí popovej kráľovnej Madonne so 125 miliónmi dolárov (v prepočte zhruba 95 miliónov eur). Podľa Forbesu sú ale postavenie Winfrey v Hollywoode a jej prítomnosť v tlači, televízii a sociálnych médiách také výrazné, že si zaslúži byť na prvej priečke. Herečka a speváčka Jennifer Lopez, ktorej patrilo prvé miesto v minulom roku, klesla až na dvanástu priečku.
Prvú desiatku rebríčka tvorí šesť žien a štyria muži. Na druhej priečke je americká speváčka Lady Gaga, za ktorou nasledujú oscarový režisér, scenárista a producent Steven Spielberg a speváčky Beyoncé a Madonna. Podľa Dorothy Pomerantz z Forbes.com sú len traja ľudia, ktorí sa dostali do každého rebríčka najvplyvnejších celebrít od roku 1999 - Oprah Winfrey, Howard Stern a Steven Spielberg. Gaga sa na dvojku dostala napriek tomu, že musela po operácii bedrového kĺbu prerušiť turné. Na svoje konto si ale aj tak počas uplynulých dvanástich mesiacov pripísala 80 miliónov dolárov (v prepočte približne 60,9 milióna eur), čo jej spolu s množstvom fanúšikov a výraznou prezentáciou v sociálnych médiách zabezpečilo vysoké umiestnenie. "Aj keď nevystupuje, ľudia o nej neustále rozprávajú a špekulujú," vysvetlila Pomerantz.
Spielberg, ktorého zárobky dosiahli 100 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 76 miliónov eur), je najvyššie umiestneným mužom v stovke. Za ním nasledujú hudobník Jon Bon Jovi na siedmej priečke, tenista Roger Federer a spevák Justin Bieber, ktorý ako najmladšia osobnosť na zozname obsadil deviate miesto. Po prvý raz sa do rebríčka dostala speváčka Taylor Swift, ktorej patrí šiesta priečka, a prvú desiatku uzatvára obľúbená moderátorka Ellen DeGeneres. Najvplyvnejšími pármi sú spomínaná Beyoncé (na 4. priečke) s manželom, rapperom Jay-Z (32), hráč amerického futbalu Tom Brady (65) a jeho manželka, modelka Gisele Bündchen (81) a herec Ashton Kutcher (53) s priateľkou Milou Kunis (89). Tohtoročná držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe Jennifer Lawrence v rebríčku debutuje na 49. mieste. Po prvý raz sa doň dostali aj austrálsky herec Hugh Jackman na jedenástke a americký herec Channing Tatum (23). Ďalšími debutantmi sú napríklad Emma Stone, Neil Patrick Harris, Mila Kunis alebo Amy Poehler.
Forbes sledoval zárobky známych osobností z turné, kníh, reklamných zmlúv, či filmov. Každej z osobností tiež pridelili koeficient obchodovateľnosti vytvorený kalifornskou spoločnosťou zaoberajúcou sa prieskumom trhu E-Poll. Ten meral slávu a vplyv na základe toho, ako často sa objavovali v médiách. Výskyt jednotlivých celebrít v sociálnych médiách zisťovali na základe údajov spoločnosti Starcount, ktorá sleduje 11 platforiem sociálnych médií, vrátane Facebooku, Twitteru a YouTube. "Celebrity majú v súčasnom svete obrovské možnosti ako sa priblížiť svojim fanúšikom, ktorí sú v podstate zároveň ich zákazníkmi, a predávať im svoj produkt, ktorým sú vlastne oni. Ak to nevyužijú vo svoj prospech, môže im to uškodiť," doplnila Pomerantz. A v tomto sú podľa Forbesu dobré najmä popové hviezdy, ako Justin Bieber, Lady Gaga a tiež barbadoská speváčka Rihanna.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Bermudská mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá v Českej republike vlastní televíziu Nova a Markíza, dokončila predaj 200.000 prioritných akcií svojmu najväčšiemu akcionárovi, americkému mediálnemu koncernu Time Warner. Za nové akcie dostala CME podľa plánu 200 miliónov dolárov (3,95 miliardy Sk), informoval v utorok podnik.
Výnos z predaja akcií spolu so 100 miliónmi dolárov z májovej verejnej emisie akcií použije CME k odkúpeniu alebo umorenie časti dlhopisov CME splatných v roku 2016. CME v máji predala 54,4 milióna akcií po 2,75 dolára a 49,9% emisie získal jej najväčší akcionár Time Warner. Celkom z tejto emisie CME získala takmer 150 miliónom dolárov.
Súčasťou CME je spoločnosť CET 21, ktorá v ČR vlastní licencie pre vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a českú verziu hudobnej stanice MTV. Vedľa Českej republiky a Slovenska CME prevádzkuje televízne stanice v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku.
S akciami CME sa obchoduje na americkom trhu Nasdaq a na pražskej burze cenných papierov. Time Warner v CME vlastní podiel 49,9% a tento mesiac mu Európska komisia oficiálne povolila uplatňovať v CME hlasovacie práva zodpovedajúce jeho podielu. Zakladateľ CME Ronald Lauder vlastnil na konci minulého roka 6,4% akcií firmy.

Copyright © ČTK 2013