14. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Vietnamská polícia zatkla jedného z najvýznamnejších blogerov v krajine Pham Viet Daa za kritiku komunistickej vlády. Zintenzívňuje sa tak potláčanie disentu pôsobiaceho na internete, informovala dnes agentúra AP.
      Zadržanie 61-ročného blogera naznačuje stupeň obáv vietnamskej komunistickej strany z hrozby, ktorú predstavuje internetový aktivizmus.
      Pred niekoľkými rokmi mala strana vo Vietname monopol na informácie. Teraz však množstvo blogov a kont na sociálnej sieti Facebook škodoradostne informuje o zlyhaniach strany a vnútorných sporoch. Informácie sa dostávajú k miliónom ľudí a pomáhajú rozširovať hnev nad dlhou vládou jednej strany.
      Blogera zatkli vo štvrtok v jeho dome v Hanoji za trestný čin "zneužívania demokratických slobôd", za čo môže dostať až sedem rokov väzenia.
      Dao je bývalým predstaviteľom vlády a členom vietnamskej asociácie spisovateľov. Mal internetovú stránku, na ktorú umiestňoval články kritizujúce vietnamských lídrov. Jeho stránka nebola dnes dosiahnuteľná, zrejme ju zablokovala vláda.
   

Copyright © TASR 2013

 

Grécka verejnoprávna televízia ERT opäť vysiela. Diváci v celej Európe, na Strednom Východe av severnej Afrike môžu zo satelitného systému Eutelsat Hot Bird (13 ° E) sledovať voľné vysielanie televízie NET, jedného z programov ERT.