13. 6. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 


Americký herec Peter Dinklage nezvykne pozerať seriál Hra o tróny (2011), a to napriek tomu, že vo fantasy hite z produkcie HBO stvárňuje u divákov obľúbeného Tyriona Lannistera. "Nepozerám to, nemám HBO," vysvetlil Dinklage.
Štyridsaťtriročný Peter Dinklage trpí od narodenia achondropláziou - poruchou rastu kostí. Napriek svojmu nízkemu vzrastu sa dokázal presadiť vo svete televízie, filmu a divadla. Prelomovou bola pre neho úloha samotárskeho milovníka vlakov Finbara McBridea v dramédii The Station Agent (2003), kde si zahral spolu s Patriciou Clarkson či Michelle Williams. Nasledovali roly v snímkach ako Penelope (2006), Dokážte mi vinu (2006), Utečenec (2007) či Narnia: Princ Kaspian (2008). Do povedomia divákov sa však zapísal predovšetkým ako inteligentný a sarkastický Tyrion Lannister z Hry o tróny, pričom za svoj výkon získal Emmy i Zlatý glóbus.
Informácie pochádzajú z webstránky www.digitalspy.co.uk a archívu agentúry SITA.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


 

Čínske bezpečnostné orgány zadržiavajú novinára, ktorý nedávno dokončil dokumentárny seriál o pracovných táboroch a vzápätí zmizol. Agentúru AP o tom dnes informovala jeho sestra a blízki priatelia.
      Je pravdepodobné, že zadržiavanie 41-ročného video- a fotonovinára Tu Pina súvisí s jeho prácou, uviedol jeho priateľ, prodemokratický aktivista Chu Ťia. Tu Pin totiž nedávno dokončil dokumentárny cyklus odhaľujúci mučenie zadržaných v smutne známom pracovnom tábore v severovýchodnej Číne a zavŕšil aj prácu na 600-stranovej knihe o vojenskom zásahu voči prodemokratickým protestom v Pekingu z roku 1989, ktorú mu vydali v Hongkongu.
      Chu sa domnieva, že načasovanie Tuovho zmiznutia súvisí s nedávnym výročím masakru na námestí Tchien-an-men, ktoré je v Číne stále veľmi citlivou témou.
      "Jeho práca priamo vzdorovala vládnym orgánom. Jeho umlčaním vysielajú signál ďalším (disidentom)," uviedol Chu.
      K zadržaniu Tua došlo v čase, keď nový vodca komunistickej strany Si Ťin-pching nariadil sériu zákrokov voči obrancom ľudských práv a disentu. Táto kampaň zmarila aj posledné nádeje, že nové čínske štátne a stranícke vedenie by mohlo zmierniť kontrolu nad občianskou spoločnosťou v Číne.
      "Myslím, že zo širšej perspektívy nedochádza k žiadnemu zlepšeniu stavu dodržiavania ľudských práv v Číne, odkedy sa Si Ťin-pching ujal moci (v komunistickej strane). V skutočnosti od začiatku tohto roka... sa vo všetkom prejavuje ešte viac konzervativizmu," povedal Chu.
      Tu Pinova sestra pre AP uviedla, že o osude jej brata ju ústne informoval policajný dôstojník, ktorý jej povedal, že Tu je vo väzbe na základe príkazu štátnej bezpečnosti. Úrady však rodinu novinára, ktorý ako fotograf na voľnej nohe pracoval aj pre New York Times, o jeho prípade oficiálne neinformovali.
      Chu aj Tuova sestra spresnili, že posledný kontakt s Tuom mali 31. mája. Nasledujúci deň polícia urobila v jeho byte prehliadku.
      Čínski disidenti odsudzujú súčasnú situáciu v Číne, ktorú vnímajú ako zhoršenie v oblasti ľudských práv po nástupe Si Ťin-pchinga do vedenia. Poukazujú na zadržiavanie aktivistov požadujúcich od úradníkov majetkové priznania, ako aj na ideologickú ofenzívu v snahe umlčať výzvy na vládu zákona. Veľkou ranou pre ľudskoprávnych aktivistov v Číne bol nedeľňajší rozsudok nad Liou Chuejom, švagrom laureáta Nobelovej ceny a aktivistu Liou Siao-poa, ktorý dostal 11 rokov väzenia za údajné špekulácie na realitnom trhu.
      Lioua a jeho obchodného partnera obžalovali zo sprenevery troch miliónov jüanov (368.000 eur), z čoho ich obvinil ďalší účastník transakcie. Podľa právnikov Liou so spoločníkom peniaze vrátili, takže trestné oznámenie na jeseň stiahli. Začiatkom toho roka však polícia vyšetrovanie obnovila a obvinila oboch mužov zo sprenevery. Čínski disidenti sa domnievajú, že ide o trest za to, že manželka Liou Siao-poa, ktorá je v domácom väzení, dvakrát verejne prehovorila.

 


Jeden z veľkých cieľov nadchádzajúcej cesty amerického prezidenta Baracka Obamu do Európy môžu ohroziť výhrady Francúzska, ktoré by mohli oddialiť začatie rokovaní Európskej únie a USA o všeobecnej dohode o voľnom obchode, napísala dnes agentúra Associated Press (AP).
      Navrhované Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo vyvolalo veľké očakávania, že podporí rast ekonomiky a zamestnanosti zrušením ciel a ďalších bariér, ktoré už dlho sužujú vzájomné hospodárske vzťahy.
      Dohoda predstavuje ostrý odklon od dlhých rokov handrkovania sa EÚ a USA o obchode. Avšak požiadavka Francúzska, ktoré má podporu niektorých menších členských krajín EÚ, aby bol z dohody vylúčený európsky filmový, rozhlasový a televízny priemysel, pretože sa obáva vplyvu Hollywoodu na európsku kultúru, vyvolala znova nárast napätia, zdôraznila AP.
      USA trvajú na tom, že kým sa rokovania vôbec začnú, nemožno z nich vopred nič vyňať, napísala.
      Francúzsko ako veľká ekonomika môže zablokovať mandát EÚ, ktorý by dal zelenú začatiu rokovaní, pretože by bolo nerozumné, aby EÚ vstúpila do svojich najambicióznejších obchodných rokovaní rozdelená. Táto hrozba spoločne so sporom o rozsiahle americké programy tajného sledovania ochladili atmosféru pred Obamovou návštevou Európy, dodala AP.
      Niektorí členovia Európskeho parlamentu v stredu požadovali, aby bola vo vzájomných obchodných rokovaniach ochrana dát prvoradá po tom, ako vyšlo najavo americké špehovanie.
      "Ak sa Európania nedokážu dohodnúť na začatí rokovania, keď bude prezident v Európe, vážne neviem, kedy sa tieto rokovania začnú," uviedol viceprezident americkej obchodnej komory pre Európu Peter Chase. Komora dohodu EÚ-USA o voľnom obchode podporila a predpovedá, že bude veľkým prínosom pre americké spoločnosti.
      Všetko sa zdalo byť pripravené na oznámenie začatia rokovaní počas Obamovej návštevy Európy. USA a Británia vyjadrili želanie oznámiť to na summite G8 v Severnom Írsku na budúci týždeň (17.-18. júna), pričom sa očakávalo, že by sa rokovania rozbehli na začiatku júla.
      V pondelok, keď sa začína summit G8, vyprší 90-dňová lehota na vyjadrenie amerického Kongresu k cieľom rokovaní a ministri obchodu EÚ by mali hlasovať tento piatok o rokovacom mandáte Európskej komisie.
      Prekvapivo najväčšou prekážkou sa ukázala byť požadovaná kultúrna výnimka, ktorá by umožnila vládam podporovať a chrániť vlastný filmový, rozhlasový a televízny priemysel.
      Krajiny EÚ majú prísne kvóty na to, koľko európskeho obsahu musí byť v televízii a rozhlase. Snahou je obmedziť vplyv Hollywoodu a anglosaskej kultúry na ich verejnosť, napísala AP. A hoci je Francúzsko veľkou ekonomikou, trvá na tejto kultúrnej výnimke a má v tom podporu niektorých ďalších menších členských krajín EÚ, zdôraznila Associated Press.


Copyright © TASR 2013