14. 6. 2013

Novinárska cena EÚ za zdravie

Novinárska cena EÚ za zdravie
 


Európska komisia (EK) otvorila dnes dvere novinárom z Európskej únie, ktorí majú záujem o účasť v každoročnej súťaži o Novinársku cenu EÚ za zdravie. Výhercovia môžu získať celoeurópske uznanie a peňažné ceny za mimoriadne žurnalistické prejavy v oblasti zdravia, ak svoje články predložia on-line do 30. septembra 2013.
      Novinárska cena, ktorá slávi piaty ročník, má za cieľ stimulovať a oceniť žurnalistiku vysokej kvality, ktorou zvyšuje povedomie o zdraví, zdravotnej starostlivosti a právach pacientov. Na súťaži sa môžu zúčastniť novinári z 28 európskych krajín únie.
      "Novinári hrajú kľúčovú rolu pri sprostredkovaní správ o zdraví. Či už ide o to, ako ostať zdravý, či o práva pacientov, alebo ako sa vyznať v systéme zdravotnej starostlivosti, novinári sú tí, ktorí informujú občanov. To je dôvodom, prečo sa novinári venujúci sa oblasti zdravia pozývajú už po piaty raz, aby sa stali víťazmi Novinárskej ceny EÚ za zdravie," uviedol eurokomisár pre zdravie Tonio Borg.
      Hlavnými témami tohtoročnej ceny sú prevencia chorôb, zdravotná starostlivosť, systémy zdravotnej starostlivosti a práva pacientov.
      Osobitnými oblasťami sú: cezhraničná zdravotná starostlivosť; zriedkavé choroby; darcovstvo orgánov a transplantácie; pracovná sila v zdravotníctve; bezpečnosť pacientov a nemocničné nákazy; chronické ochorenia ako rakovina, kardiovaskulárne choroby a diabetes, očkovanie proti chrípke a očkovanie detí; opatrnosť pri užívaní antibiotík; starnutie a rôzne druhy demencie; aktívne a zdravé starnutie; problematika liekov a tzv. determinanty zdravia, ako sú tabak, alkohol, výživa i fyzická aktivita.
      Ocenením budú peňažné ceny - za prvé miesto 6500 eur, za druhé 4000 a za tretie 2500 eur.
      V každej krajine Európskej únie vyberie národná porota, ktorá bude zostavená z novinárov a odborníkov v oblasti verejného zdravia a ktorej bude predsedať EK, jedného národného finalistu. Porota EÚ z 28 finalistov vyberie troch víťazov na úrovni EÚ.
      Súťažiaci musia mať štátnu príslušnosť jedného z 28 členských štátov EÚ alebo v ňom musia mať trvalé bydlisko a musia mať najmenej 18 rokov. Každý súťažiaci môže prihlásiť najviac dva články a príspevky kolektívu autorov budú prijaté pod podmienkou, že kolektív autorov bude pozostávať najviac z piatich osôb.
      Všetky články musia byť napísané v jednom z úradných jazykov EÚ a musia byť uverejnené v tlačových alebo elektronických médiách v období medzi 1. augustom 2012 a 30. septembrom 2013.

 

Copyright © TASR 2013