19. 6. 2013

RADA RTVS

RADA RTVS

Priestorová fúzia rozhlasových a televíznych pracovísk Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v Banskej Bystrici, ktorá by sa podľa plánov mala zrealizovať do konca roku, bola jednou z tém dnešného rokovania Rady RTVS v banskobystrickom Regionálnom štúdiu RTVS.
      Toto pracovisko možno na istý čas bude jediným, ktoré v rámci RTVS prejde reálnou fúziou, vyplýva zo slov riaditeľa Štúdia RTVS Banská Bystrica Miroslava Debnára. V diskusii členov Rady padlo niekoľko pripomienok.
      "Na jednej strane je tu naozaj záujem vedenia RTVS riešiť, povedal by som, materiálno-technické zabezpečenie jednotlivých štúdií v Banskej Bystrici a Košiciach. Na strane druhej bude čoskoro nevyhnutný krok, aby manažment naozaj zadefinoval postavenie týchto štúdií v rámci celej RTVS," myslí si predseda rady Igor Gallo. Podľa jeho slov boli v poslednom čase skôr servisnými strediskami, ako by sa využíval ich tvorivý potenciál.
      Člen Rady Martin Kákoš upozornil, že hoci sa používa pojem regionálny, zákon pozná len štúdiá RTVS. Problém regionálnych štúdií je podľa neho dlhodobý. "Ťahá sa - pokiaľ viem, posledných 10 až 15 rokov sa hovorí o tom, aké by mali mať štúdiá postavenie." Ako uviedol, napríklad zákon o Českej televízii vymedzuje istý podiel – 20 %, štúdiám Brno či Ostrava na výrobe programov. "Slovenský zákon o RTVS toto nepozná," konštatoval Kákoš. "Mne momentálne chýba, že nie je vypracovaná nejaká koncepcia alebo stratégia aspoň v strednodobom hľadisku, povedzme, na ostatné tri - štyri roky, akou mierou by sa mali podieľať štúdiá na celkovej produkcii RTVS," dodal Kákoš.
      K spomínanej vízii sa generálny riaditeľ RTVS Václav Mika vyjadril, že to súvisí s celou koncepciou RTVS. Tá sa odvíja jednak od konceptu, ktorý mu Rada schválila na päť rokov a je zameraný na obsah a produkt RTVS – teda vysielanie. Ďalej treba hľadieť na kontext dlhodobých úloh. Podľa jeho slov je to otázka väzby na rozpočet a možnosti, ktoré RTVS má. Ako Mika dodal, každé štúdio má tiež svoju tradičnú hodnotu.
      Debnár pripomenul, že za posledné mesiace sa v Štúdiu RTVS v Banskej Bystrici uskutočnilo niekoľko rekonštrukčných prác, stavebných úprav a všetko smeruje k tomu, aby do konca roka presťahovali televízne pracoviská do budovy, ktorá pôvodne slúžila iba rozhlasovým pracovníkom. "To znamená, že koncom roka nás čaká sťahovanie, dobudovanie technologických pracovísk, strižní, rozšírenie newsroomu pre kolegov z televízie, a zároveň to všetko v súvislosti s programovými ambíciami, ktoré má banskobystrické Štúdio RTVS," uviedol Debnár. Ako dodal, týka sa to tak rozhlasovej, ako aj televíznej časti.
      "My sme venovali veľký priestor tomu, aby sme si urobili štúdiu, či to sťahovanie a logistika celého usporiadania do jedného mediálneho centra má logiku a zmysel. A jediná takáto logika a zmysel sa našli v Bystrici, kde sa na tom efektívne pracuje," myslí si Mika. Ako dodal, podstatným cieľom je, aby z nových priestorov a technologických podmienok profitovali rovnako rozhlas aj televízia.



Copyright © TASR 2013