11. 6. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 


Riziko právnej neistoty vidia viacerí členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR z oboch táborov v návrhu rezortu kultúry, aby licenčné zmluvy mohli byť okrem písomnej formy uzatvorené aj ústne. Výbor napriek tomu odporučil plénu novelu autorského zákona schváliť. O definitívnom osude právnej normy rozhodne parlament na júnovej schôdzi.
      Podľa predsedu výboru Róberta Madeja (Smer-SD) je takáto možnosť uzatvorenia kontraktu "kladivom" v rukách umelcov vo vzťahu k užívateľom ich diela. Rovnako užívateľ vraj môže tvrdiť, že súhlas umelca mal, aj keď to tak nie je.
      Ministerstvo kultúry chce touto zmenou riešiť problémy uzatvárania licenčných zmlúv. Preto navrhuje odstrániť ich povinnú písomnú formu, s výnimkou výhradnej licencie, hromadnej licenčnej zmluvy a kolektívnej licenčnej zmluvy. "Cieľom je vyhovieť požiadavkám praxe a zjednodušiť proces vzniku zmluvných záväzkov pri použití predmetov ochrany chránených autorským zákonom, keďže všeobecne záväzná písomná forma je v praxi v mnohých prípadoch vnímaná ako neúmerná regulácia záväzkových vzťahov v autorskom práve," argumentuje ministerstvo.
      Návrh novely autorského zákona tiež predlžuje ochranu práv výkonných umelcov. V súčasnosti tieto práva trvajú 50 rokov od podania umeleckého výkonu. Táto lehota zostane zachovaná, predĺžiť sa má v prípade, ak sa jeho výkon zaznamenal na zvukový záznam. Vtedy bude ochrana trvať 70 rokov od vydania alebo od prvého verejného prenosu daného záznamu.
      "Dôvodom tejto úpravy je to, že výkonní umelci vo všeobecnosti začínajú kariéru v mladosti a súčasná lehota ochrany 50 rokov uplatniteľná na záznamoch umeleckých výkonov často nechráni ich výkony ani počas celej dĺžky ich života. Okrem toho často nie sú schopní zabrániť nevhodnému použitiu svojich výkonov, ku ktorému môže dôjsť ešte počas ich života, alebo také použitie obmedziť," vysvetlil rezort kultúry. V rovnakom prípade sa má na 70 rokov predĺžiť aj lehota ochrany práv výrobcov zvukových záznamov.
      V tejto súvislosti má novela zaviesť nové právo výkonného umelca na dodatočnú odmenu. Výrobca zvukového záznamu musí vyčleniť na tento účel sumu vo výške 20 percent z celkových príjmov získaných v priebehu predchádzajúceho kalendárneho roka za použitie záznamu umeleckého výkonu.
      Medzi súborné diela, na ktoré sa vzťahuje autorské právo, sa po novom majú zaradiť aj noviny. Tie môžu spĺňať pojmové znaky súborného diela, keďže ich obsahom sú tak predmety chránené autorským právom (nezávislé diela), ako aj predmety, na ktoré sa ochrana autorského práva nevzťahuje (denné správy či informácie) a tento súbor nezávislých diel alebo iných prvkov môže byť spôsobom výberu alebo usporiadaním obsahu výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Noviny majú teda právo udeľovať súhlas na každé použitie diela vrátane vyhotovenia rozmnoženiny súborného diela alebo jeho časti.

 
Copyright © TASR 2013