11. 6. 2013

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

 


 

Kritici novely autorského zákona z diele rezortu kultúry by si mali ujasniť, či chcú obhajovať práva tvorcov produktov, alebo tých, ktorí si ich zadarmo sťahujú a ďalej ich predávajú bez súhlasu autorov. Na margo výhrady, že novela autorského zákona, ktorá za súborné dielo chránené zákonom chápe za určitých podmienok aj noviny poškodí monitorovacie agentúry, to dnes uviedol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).
      Novela je vo svojej podstate transpozíciou európskej smernice do slovenskej legislatívy, prekračuje ju však tým, že posilňuje autorskú ochranu tvorcov novín. Ak je v novinách aspoň jeden príspevok, na ktorý sa vzťahuje ochrana autorského diela, celé noviny sa budú považovať za súborné dielo podobne, ako je tomu dnes v prípade časopisov. Agentúry, ktoré monitorujú novinové správy a ďalej ich predávajú, preto budú od termínu účinnosti novely potrebovať na takúto činnosť súhlas vydavateľa novín. Keď ho získajú, budú môcť na trhu umiestňovať svoje produkty rovnako, ako doteraz.
      "Táto konkrétna úprava nesmeruje proti monitorovacím agentúram, ani akýmkoľvek iným subjektom. Len reaguje na prax, že na jednej strane máme tvorcov novín a časopisov, tvorcov tzv. súborného diela. A na druhej strane máme nejaké spoločnosti, ktoré časti novín a iných súborných diel využívajú a predávajú ich ďalej v zmysle monitoringov. Úprava má smerovať k tomu, aby boli monitorovacie agentúry povinné uzavrieť dohodu s vydavateľmi," vysvetlil Maďarič. "Nie je celkom normálna situácia, keď má každý vydavateľ prácu a náklady v tom, že vytvára noviny a produkuje aj informácie, ktoré majú charakter autorského diela a na druhej strane si ich nejaký subjekt zadarmo sťahuje a ďalej ich predáva," zdôraznil šéf rezortu kultúry.
      "Existuje dôvodný predpoklad, že sa bude monopolizovať trh s monitormi, alebo trh s informáciami. Mali sme jeden extrém, žurnalisti nemuseli dostávať za svoje články a diela od monitorovacích agentúr takmer nič, lebo išli v režime dennej správy, teraz na druhú stranu môže nastať stav, že keď niekoľko relevantných vydavateľstiev odmietne spraviť licenčnú zmluvu s monitorovacou agentúrou, môže sa vybrať iba jedna v úvodzovkách správna agentúra," reagoval poslanec Jozef Viskupič (OĹaNO). Dodal, že osobne tiež nesúhlasil s tým, keď niektoré monitorovacie agentúry bez dohody s vydavateľom preberali veľkú časť obsahu novín s odôvodnením, že prakticky všetko sú to denné správy. Riešiť to však chcel iným spôsobom, než takouto zmenou autorského zákona.
      "V prvom rade je to nad rámec transpozície európskej smernice," uviedol poslanec Pavol Abrhan (KDH. "Určitá diskusia medzi prvým čítaním a výborom prebehla. Pán poslanec Ján Senko (Smer-SD) predložil pozmeňovací návrh, ktorý z novín, tie ostávajú ako súborné dielo, vyníma denné správy," dodal. "Ten pozmeňujúci návrh je tak široký, že si ho najprv musíme analyzovať s právnikmi. Preto sme sa pri hlasovaní o pozmeňujúcom návrhu, aj o celom návrhu zákona, zdržali. Obávame sa toho, aby táto novela nepriniesla zvýšenie cien, ktoré si budú vydavatelia účtovať tým, ktorí si budú tieto správy preberať," dodal Abrhan.
      "Pozmeňovací návrh len precizoval znenie vládneho návrhu," reagoval Maďarič s tým, že rezort reaguje na dlhoročné diskusie s vydavateľmi na túto tému. Senko v pozmeňujúcom návrhu spresňuje, že predmetom autorského práva je súborné dielo v akejkoľvek forme, vrátane elektronickej, alebo digitálnej. Zároveň prináša podrobnú negatívnu definíciu dennej správy. Reaguje tým na doterajšiu prax niektorých monitorovacích agentúr, ktoré za dennú správu považovali napríklad aj reportáž a z tohto dôvodu ju bezplatne monitorovali. "Za dennú správu sa nepovažuje dielo obsahujúce informácie najmä o aktuálnych udalostiach alebo témach hospodárskeho, politického, alebo iného spoločenského charakteru, ktoré je výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora," uvádza Senko v pozmeňujúcom návrhu.
      Výbor napokon hlasmi Smeru-SD rozhodol o tom, že novelu odporúča schváliť v pléne Národnej rady (NR) SR, opozícia sa zdržala hlasovania
.

 

Copyright © TASR 2013