10. 6. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS




Samospráva Rimavskej Soboty sa od decembra minulého roka pokúša o zmeny v mestských týždenníkoch Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap. Ich vydávanie je pozastavené a mesto vypísalo výberové konanie na miesto zodpovedného redaktora. Ako TASR informoval prednosta mestského úradu Štefan Szántó, do uzávierky sa prihlásil iba jediný uchádzač.
Poslanci mestského zastupiteľstva a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko sa rozchádzajú v názoroch na formu mestských novín. V januári tohto roku prijalo zastupiteľstvo štatút nového periodika. Má ho viesť zodpovedný redaktor, ktorý ovláda tak slovenský, ako aj maďarský jazyk. "Prihlásil sa len jeden uchádzač, Branislav Caban. Jeho prihlášku posudzovali členovia redakčnej rady a verejne o nej aj hlasovali. Poslanci Ivan Hazucha, Dušan Hlinka, Július Sojka a František Auxt boli za uchádzača, ja som ako jediný hlasoval proti, nakoľko nesplnil kritériá výberového konania. Podľa môjho názoru sa vyžadovala aj prax v oblasti žurnalistiky minimálne rok a dobrá znalosť maďarského jazyka. Napriek tejto skutočnosti redakčná rada odporučila primátorovi mesta, aby kandidáta predložil na rokovanie mestského zastupiteľstva," povedal Szántó.
Prednostu mestského úradu v Rimavskej Sobote malý záujem o post zodpovedného redaktora neprekvapil. "Poslanci prijali štatút mestských novín, podľa ktorého by ich obsah mala posudzovať redakčná rada. Rozhodli tiež o tom, že najskôr majú vyjsť len štyri čísla nového mesačníka, redaktor by preto mal byť spočiatku zamestnaný len na štyri mesiace," vysvetlil prednosta.

Copyright © TASR 2013