16. 6. 2013

ZLATÝ ŽOBRÁK 2013

ZLATÝ ŽOBRÁK 2013

Odovzdaním cien najlepším filmárom vyvrcholil včera večer vo Veľkej sále Historickej radnice v Košiciach, 19. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií - Zlatý žobrák 2013. Tradičné podujatie prinieslo na východ Slovenska prehliadku dokumentárnych a celovečerných filmov z rôznych krajín sveta, ale aj ďalšie sprievodné podujatia, na ktorých sa prezentovali hudobníci, fotografi, remeselníci, ale aj majstri kuchári.
"Skutočnosť, že sa 19. ročník festivalu koná v roku, v ktorom sa Košice stali európskym hlavným mestom kultúry, nás inšpirovala k vytvoreniu ešte bohatšieho kultúrneho programu, ktorý pod názvom Esencia Košíc predstavil širokej verejnosti umeleckú a remeselnú tvorbu krajín V4 ako i niektorých balkánskych krajín," povedala za organizátora festivalu Eva Dekanovská, riaditeľka Nadácie City TV. Dodala, že súčasťou Esencie bola aj ochutnávka gurmánskych špecialít, ktoré sa podávali počas festivalu na Jesenského ulici.
Na festivale sa už tradične aj veľa diskutovalo. János Auer, člen Mediálnej rady Národného mediálneho a spravodajského úradu v Maďarsku, Grigorij Mesežnikov - prezident Inštitútu pre verejné otázky zo Slovenska či odborník na vývoj médií na lokálnej úrovni z Veľkej Británie Justin Schlosberg prezentovali svoje názory na tému - Médiá a politika s podtitulom Demokracia alebo pokrytectvo. Diskutéri sa zhodli na tom, že pre média je mimoriadne dôležité, aby zostali slobodné, nezávislé od politickej aj ekonomickej moci, kontrolované celou spoločnosťou a samozrejme rešpektujúce etické a profesionálne normy.
Najnovšie dokumentárne filmy sa počas Zlatého žobráka v dňoch 11. až 15. júna, premietali divákom v dvoch košických kinosálach. V súťažnej časti festivalu sa už tradične rozhodovalo o cenách, a to v troch hlavných kategóriách. "Do 19. ročníka Zlatého žobráka boli prihlásené desiatky filmov z celej Európy, zámoria i Kanady, a množstvo nezávislých producentov a novinárov z 21 krajín sveta," konkretizovala Dekanovská.
Medzinárodná porota festivalu napokon udelila 1. cenu za najlepší program z produkcie lokálnej televízie francúzskej sníme Bloc 5, mapujúcej život a ťažkosti francúzskeho mesta v podaní Sylvie Coren. Najlepším dielom z produkcie produkčnej spoločnosti sa stal chorvátsky Film skutočného muža v réžii Nebojsa Slijepcevica. Najúspešnejšou snímkou festivalu z produkcie mladého autora sa stal film 180/100 od maďarských tvorcov Sandora Lorincza a Bálinta Nagyho. Súťažná porota udelila ocenenia a čestné uznania aj ďalším desiatim domácim a zahraničným filmovým titulom, za víťazstvo v ostatných podkategóriách Zlatého žobráka.

 
Copyright © TASR 2013