9. 6. 2013

Zomrela Eva Gerová

Zomrela Eva Gerová




Vo veku 93 rokov zomrela v stredu 5. júna herečka Eva Gerová, vlastným menom Šanovcová. V nedeľu to oznámil jej synovec Václav Kratochvíl.
Ľudia mohli Gerovo vidieť v rade prvorepublikových filmov, prevažne komédií, po boku vtedajších hviezd, ako bola Adina Mandlová, Ladislav Pešek či Jindřich Plachta. Po druhej svetovej vojne už ale hrať nechcela, dala prednosť práci v pražskej knižnici.
"Točiť filmy začala už v 16 rokoch ako študentka hereckého oddelenia pražskej konzervatória," uviedol Kratochvíl. Iba za tri roky, od roku 1936 do roku 1939, stihla natočiť 12 filmov. K tým najznámejším patrí napríklad komédia Otec Kondelík a ženích Vejvara.
Ako šestnásťročná hrala v snímke Manželstvo na úver Emu, sestru Zity Kabátová. Zahrala si dvojrolu v Kariére matky Lízalky, ďalej vo filmoch Pán a sluha, Biela vrana, Slečna matinka a v komédii Jarka a Věra.
K najznámejším rolám Gerovej patrí napríklad komédia Otec Kondelík a ženích Vejvara.
"Počas vojny sa jej narodili dve deti a po vojne sa rozhodla, že hrať už nebude. Vyštudovala knihovnícku školu a až do svojich 73 rokov pôsobila ako knihovníčka, predovšetkým v Mestskej knižnici v Prahe," dodal synovec Gerovej.

Copyright © ČTK 2013