17. 7. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 Litovská homosexuálna komunita v pondelok odsúdila obmedzenia, ktoré tamojšia verejnoprávna televízia uplatňuje pri vysielaní príspevkov propagujúcich nadchádzajúce zhromaždenie príslušníkov sexuálnych menšín vo Vilniuse. Podľa televízneho vedenia totiž môžu byť zaradené do programu iba neskoro večer a s upozornením na obsah nevhodný pre mladistvých, keďže to prikazuje príslušný zákon. Námestník riaditeľa Rimvydas Palečkis v liste adresovanom bojovníkom za práva homosexuálov poukazuje na úpravu, ktorá limituje šírenie informácií "podporujúcich myšlienku vstupu do manželstva a vytvorenia rodiny odlišne, ako je stanovené v ústave". Podľa popredného litovského LGBT aktivistu Vladimira Simonka rozhodnutie predstavuje nebezpečný precedens, pričom litovskú legislatívu prirovnal k zákazu "homosexuálnej propagandy" v Rusku.
"Európa sa rozhorčovala nad ruským zákonom, no zdá sa, že podobný zákon platí aj v Litve," povedal v pondelok Simonko pre tlačovú agentúru AFP. Aktivisti sa podľa neho plánujú obrátiť na litovské orgány dohliadajúce na dodržiavanie novinárskej etiky. 
Premetom sporu sú videoklipy spolufinancované francúzskym veľvyslanectvom, kde sa Litovčania vyjadrujú v prospech pochodu za práva sexuálnych menšín naplánovaného na 27. júla. Podobné podujatie vo Vilniuse pritom organizujú iba druhýkrát v dejinách. V prevažne katolíckej Litve, ktorá je momentálne predsedníckou krajinou EÚ, boli homosexuálne vzťahy zakázané až do roku 1993.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Americká internetová spoločnosť Yahoo zaznamenala v 2. štvrťroku 2013 pokles tržieb, ale jej zisk vzrástol vďaka úspešným investíciám. Informovali o tom agentúry Bloomberg, AP a DPA.
Tržby Yahoo sa za tri mesiace do konca júna znížili medziročne o 7 % na 1,14 miliardy USD (869,03 milióna eur). Zisk spoločnosti po vylúčení jednorazových položiek v 2. kvartáli vzrástol o 46 % na 331 miliónov USD, čo predstavuje 30 centov na akciu, z 227 miliónov USD alebo 18 centov na akciu v rovnakom období minulého roka.
Bez vylúčenia jednorazových položiek by zisk Yahoo od začiatku apríla do konca júna dosiahol 35 centov na akciu.
Aj znižovanie nákladov začína prinášať svoje ovocie. Spoločnosť na konci júna zamestnávala 11.500 ľudí, čo je o 9 % menej ako v 2. kvartáli 2012.

Copyright © TASR 2013