22. 7. 2013

RTVS LAW NEWS

RTVS LAW NEWS

 


Verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska tak skoro zmeny v zákonnom rámci jeho fungovania nečakajú. Vyplýva to z Návrhu na zrušenie úloh z Plánu legislatívnych úloh vlády Slovenskej republiky, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil minister kultúry Marek Maďarič. Pripomienkovať sa dá do 2. augusta. Ministerstvo kultúry (MK) SR malo do júna pripraviť návrh novely zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Návrh však aktuálne plánuje predložiť na rokovanie vlády do konca budúceho roka.
Posun prípravy novely o rok a pol spôsobil podľa ministerstva kultúry fakt, že doteraz sa mu k téme nepodarilo pripraviť odbornú konferenciu. Závery konferencie na tému “Redefinícia parametrov verejnej služby poskytovanej verejnoprávnym vysielateľom s osobitným ohľadom na systém odpočtu, monitoringu a kontroly ich následného napĺňania“ totiž chce zapracovať do novely zákona o verejnoprávnom rozhlase a televízii. Hlavným dôvodom predloženia návrhu na zrušenie úlohy vypracovať novelu zákona o RTVS je podľa MK SR “potreba nanovo zadefinovať parametre služby verejnosti poskytovanej verejnoprávnym vysielateľom“. To však je, ako pripomína ministerstvo, “zložitý a časovo náročný proces, ktorý si vyžaduje širšiu odbornú diskusiu“. Práve preto chce k nemu pripraviť spomínanú odbornú konferenciu a tým vytvoriť k téme širšiu odbornú diskusiu.
Vláda na návrh MK SR začiatkom apríla zrušila ďalšiu legislatívnu úlohu ministerstva kultúry týkajúcu sa RTVS – jeho spoločného sídla. Podľa ministerstva jedno sídlo verejnoprávnej televízie a rozhlasu nie je v najbližších rokoch reálne pre nevyhnutné úspory vo verejných financiách. Rovnako ani RTVS vo svojom rozpočte nemá prostriedky na uskutočnenie koncepcie spoločného mediálneho komplexu. “S prihliadnutím na vývoj verejných financií nie je reálne očakávať v najbližších rokoch finančné zdroje na uvedenú náročnú investičnú akciu,“ konštatovalo v materiáli MK SR.
Ministerstvo kultúry malo v júli pripraviť novelu zákona o štátnom jazyku Slovenskej republiky. Túto úlohu z plánu legislatívnych úloh vlády chce zrušiť, lebo je duplicitná. Ministerstvo ju rieši v najnovšej novele zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá by sa na rokovanie vlády mala dostať v najbližších týždňoch. Pri príprave novely “sa zohľadnia aj relevantné odporúčania Európskej komisie k jazykovej úprave vo vysielaní a novelu zákona o štátnom jazyku bude možné zaradiť ako samostatný článok do pripravovaného návrhu zákona, ktorým sa bude meniť zákon o vysielaní a retransmisii“, uviedlo v materiáli MK SR. Európska komisia totiž po preskúmaní zákona o štátnom jazyku vyjadrila obavu z možného nesúladu právnej úpravy používania štátneho jazyka v oblasti vysielania s právom Európskej únie (EÚ).
V návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý bol od 3. do 21. júna v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa medzi iným mení súčasná právna úprava používania jazykov v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vo vzťahu k vysielateľom vysielajúcim na základe licencie, teda súkromným médiám. Súčasný rozsah výnimiek z povinného používania štátneho - slovenského jazyka vo vysielaní navrhuje ministerstvo kultúry rozšíriť o novú výnimku. Výnimka sa má vzťahovať na vysielateľov vysielajúcich v jednom alebo viacerých oficiálnych jazykoch EÚ, ktorí chcú poskytovať svoj program na Slovensku žijúcim občanom iného členského štátu únie. Návrh ďalej rieši napríklad aj ochranu maloletých či programy pre sluchovo a zrakovo postihnutých.

 

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.