25. 7. 2013

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Okresná prokuratúra v Rimavskej Sobote skúma zákonnosť uznesenia mestského zastupiteľstva z 3. júla. Ako dnes TASR potvrdil prednosta mestského úradu Štefan Szántó, pre podnet sa rozhodol preto, lebo nemôže zákonne splniť úlohu, ktorou ho poslanci poverili. Na zastupiteľstve, kde nebol prítomný, mu ako prednostovi uložili úlohu uzatvoriť pracovnú zmluvu s Branislavom Cabanom na post šéfredaktora Rimavskosobotského informačného periodika. Prokurátora zároveň upozornil aj na poslancami schválený štatút periodika.
      Prokuratúra má podľa podnetu preskúmať zákonnosť uznesenia mestského zastupiteľstva z 3. júla, pretože podľa prednostu porušuje Zákon o obecnom zriadení číslo 369 z roku 1991. Uznesením mestskí poslanci uložili Szántóovi úlohu, ktorá patrí výlučne do kompetencie primátora mesta, ktorý ako jediný zastupuje mesto Rimavská Sobota vo vzťahu k právnickým a fyzickým osobám. Primátor v danom prípade nepoveril prednostu ani iného zamestnanca úradu rozhodovaním v tejto oblasti.
      Prednosta mestského úradu je podľa podnetu zamestnancom mesta a za svoju činnosť zodpovedá len primátorovi. Mestské zastupiteľstvo mu preto nemá právo priamo ukladať úlohy. "Na rokovaní, kde mi mestské zastupiteľstvo ako prednostovi mestského úradu uložilo úlohu uzatvoriť pracovnoprávny vzťah, som nebol prítomný a nemohol som dať proti tomu námietku. Čakal som, že to niekto urobí, lebo je to jednoducho nemožné, nakoľko pracovnoprávny vzťah môže uzatvárať len primátor mesta. Bol som preto nútený podať podnet na okresnú prokuratúru. Nemôžem splniť úlohu, lebo to nemám v kompetencii," povedal Szántó.
      Ostatné úlohy stanovené zastupiteľstvom prednosta splnil. Zabezpečil výberové konanie na post zodpovedného redaktora periodika a vytypovanie tlačiarne. Vo výberovom konaní prihlášku posudzovali členovia redakčnej rady a hlasovali o nej verejne. Štefan Szántó ako jediný hlasoval proti, nakoľko uchádzač podľa neho nesplnil kritériá výberového konania. Napriek tomu redakčná rada odporučila primátorovi mesta, aby o kandidátovi rokovalo mestské zastupiteľstvo. "Prokuratúru som požiadal aj o stanovisko ohľadne štatútu periodika, ktorý schválili poslanci mestského zastupiteľstva ešte 16. januára. Mnohí ho spochybňujú, na mestský úrad sme dostali viacero podnetov. Tento štatút nie je podľa mňa v súlade so slovenskými zákonmi ani s Ústavou SR, pretože tu sa sloboda tlače odsúva na vedľajšiu koľaj," dodal prednosta mestského úradu v Rimavskej Sobote.
      Podľa štatútu je vydavateľom periodika mesto Rimavská Sobota, na ktoré sa vzťahujú všetky ustanovenia platné pre vydavateľa. Sporný je najmä článok štatútu, ktorý dáva členom redakčnej rady právo veta pri rozhodovaní o uverejňovaní jednotlivých článkov.


Copyright © TASR 2013