16. 7. 2013

Zomrel Miroslav Polák

Zomrel  Miroslav Polák 

Vďaka hlasu, ktorý prepožičal Hurvínkovmu psovi Žerykovi, ho poznali detskí diváci nielen v Česku. Bábkoherec Miroslav Polák však už nie je medzi živými. V pondelok, v predvečer svojich 69. narodenín, zomrel po dlhej a ťažkej chorobe v Prahe, informovali dnes české elektronické médiá.
      Niekdajší člen Mestského divadla v Kladne strávil viac ako tri desaťročia v súbore Divadla Spejbla a Hurvínka, v ktorom stvárnil viacero postáv, ale po viac ako 20 rokov bol interpretom Žeryka. Muž, ktorý bol aj tlačovým hovorcom divadla, sa spolupodieľal na celom rade audionahrávok súboru.
      Divadlo Spejbla a Hurvínka je pražskou scénou, ktorej súbor už v uplynulých desaťročiach tradične reprezentoval československú a neskôr českú kultúru na vrcholných podujatiach na všetkých kontinentoch. Repertoár divadla tvoria hry s dvojicou hlavných hrdinov, drevených bábok, pri zrode ktorých stál kedysi ich duchovný otec Josef Skupa (1892-1957) a ktorých popularitu neskôr výrazne zvýšil Miloš Kirschner (1927-1996).
      Postupne k týmto hrdinom pribudli v priebehu desaťročí aj ďalšie postavy, ako Mánička, Žeryk alebo Pani Kateřina.
      Tretím hlasom Spejbla a Hurvínka po Skupovi a Kirschnerovi je od úmrtia druhého z nich Martin Klásek (56), postavám Máničky i Pani Kateřiny prepožičiava hlas už viac ako tri desaťročia Helena Štáchová (68), aktuálna riaditeľka scény.


Copyright © TASR 2013