22. 8. 2013

ČESKÁ TELEVÍZIA NEWS

ČESKÁ TELEVÍZIA NEWS



S osobnosťami, ktoré sa v pohnutých augustových dňoch roku 1968 ako zamestnanci Československej televízie aktívne podieľali na mimoriadne riskantnom vysielaní Československej televízie o okupácii vojskami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy, sa včera v Prahe stretol generálny riaditeľ Českej televízie (ČT) Petr Dvořák.
      Vďaka ich statočnosti sa počas šiestich nasledujúcich dní zachovala možnosť objektívne informovať o vývoji v Československu tak doma, ako aj v zahraničí. Viacerí z nich boli po niekoľko rokov následne perzekvovaní.
      Petr Dvořák označil dnes práve túto etapu za jeden z najsilnejších míľnikov v 60-ročnej histórii televízneho vysielania na území niekdajšieho Československa. Vyjadril radosť nad tým, že sa mohol osobne poďakovať aspoň niektorým z tých, ktorí sa v danej chvíli dokázali rýchlo rozhodnúť a napriek všetkým rizikám, ktoré hrozili nielen im, ale aj ich rodinám, sa postavili proti okupácii. "Išlo nielen o odvážne vyjadrenie nesúhlasu s tým, čo zasiahlo našu krajinu, ale aj službu všetkým tým, ktorí nemali inú možnosť získavať informácie o aktuálnom vývoji u nás," citoval Dvořákove slová portál Parabola.cz.
      Medzi 13 osobnosťami, ktoré sa dnes stretli v Českej televízii, boli hlásateľky Kamila Moučková, Heda Čechová a Jarmila Šusterová, moderátor Jiří Svejkovský, herec a režisér Vladimír Branislav, kameraman Pavel Mošna, ako aj technici Václav Kolář, Lubomír Drtina, Lubomír Feit, Josef Polák, Jan Švehla, Vladimír Holub a Karel Tunzer.


Copyright © TASR 2013