10. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Televízna hviezda amerických talk show Oprah Winfreyová sa podľa vlastných slov počas júlového pobytu vo Švajčiarsku stretla s rasizmom. Napísala to dnes agentúra AP.
      Mediálna magnátka, ktorá patrí k najbohatším ženám sveta, v americkom bulvárnom televíznom programe Entertainment Tonight uviedla, že pri nákupoch v Zürichu jej predavačka odmietla ukázať kabelku s odôvodnením, že je pre ňu "príliš drahá".
      Finančný magazín Forbes odhaduje, že Winfreyová len za uplynulý rok zarobila 77 miliónov dolárov.
      Hovorkyňa švajčiarskej turistickej kancelárie Daniela Baerová vyjadrila nad prípadom poľutovanie. Kancelária uverejnila na sociálnej sieti Twitter ospravedlnenie, v ktorom sa hovorí, že predavačka sa správala "mimoriadne nevhodne".
      Winfreyová bola v Zürichu na svadbe svojej dlhoročnej priateľky, speváčky Tiny Turnerovej.

Výkonný výbor Nezávislej odborovej organizácie Českej televízie (ČT) vyjadril dôrazný protest proti podľa svojho názoru náhlemu a neodôvodnenému odvolaniu moderátorky Daniely Drtinovej z relácie Události, komentáře, pretože "všetko nasvedčuje tomu, že by mohlo ísť zo strany ČT o splnenie politickej objednávky".
      Vyhlásenie odborovej organizácie zverejnil internetový server Mediar.cz a informovali o ňom aj spravodajské portály iDNES.cz a Lidovky.cz.
      V dokumente, ktorý podpísal šéf odborovej organizácie Antonín Dekoj, sa pripomína, že Drtinovej prácu oceňovali kolegovia i nadriadení. "Jej rýchle preradenie bez serióznej diskusie je z tohto hľadiska značne nelogické," konštatuje sa v stanovisku odborov, ktoré pripomína, že spomínanú reláciu kritizovali politici aj v minulosti.
      Samotná moderátorka by sa v pondelok mala stretnúť s generálnym riaditeľom ČT Petrom Dvořákom. "Až potom uvidím, čo bude ďalej," uviedla pre server iDNES.cz. Zatiaľ iba potvrdila, že z relácie odchádza nedobrovoľne.
      Drtinovej kolega Martin Veselovský a editori relácie Jan Ouředník a Jan Rozkošný adresovali šéfovi ČT otvorený list, v ktorom ho žiadajú o vysvetlenie dôvodov odvolania Drtinovej. Jeho signatári pripomínajú, že profesionalita a objektivita moderátorky pri vedení rozhovorov a diskusií nebola v priebehu uplynulých takmer dvoch rokov nikdy spochybnená. Jej výkon bol hodnotený kladne vedením ČT i divákmi.
      "Pokiaľ bola Daniela Drtinová odvolaná z moderovania Udalostí, komentárov bez uvedenia konkrétnych dôvodov a navyše v období pred pravdepodobnými mimoriadnymi voľbami do Poslaneckej snemovne, vyvoláva to vážne obavy zo snahy otupiť hlavnú večernú spravodajskú reláciu ČT24 v priebehu predvolebnej kampane. V takom prípade by bola fatálne oslabená dôveryhodnosť nielen Udalostí, komentárov, ale i celého spravodajstva Českej televízie," tvrdia autori listu.
      Odborárske zdroje predpokladajú, že za Drtinovej presunom do inej relácie môže byť evidentná nespokojnosť ministra kultúry Jiřiho Balvína, s ktorým moderátorka robila viacero vstupov v relácii večer po neočakávanom odvolaní riaditeľa Národného divadla Jana Buriana.
      Vedenie ČT však akýkoľvek politický rozmer kauzy odmieta a poukazuje na príležitosť, ktorú ponúka moderátorke pri jej ďalšej sebarealizácii v podobe vlastnej relácie.

Copyright © TASR 2013

Česka televízia pred tromi dňami predstavila zmeny, ktoré sa s prechodom na jesennú vysielaciu schému dotknú popri ďalších kanálov aj ČT24. Ich hlavným cieľom je vytvoriť prehľadnejšie prostredie pre diváka a zvýšiť jeho komfort pri sledovaní spravodajstva, s čím súvisí nielen prechod na novú, ucelenú grafiku, ale aj posilnenie profilov hlavných programov.
"ČT24 vysiela niekoľko diskusných relácií, v ktorých sa strieda viac moderátorov, a ktoré tak nemajú svoju jednoznačnú tvár. Rozhodli sme sa preto, že obmedzíme počet moderátorov Udalosťou, komentárov na dva a že ponúkneme reláciu Interview ČT24 jedinej osobnosti, ktorá by tak mohla relácii vtisnúť vlastný charakter, "vysvetľuje riaditeľ spravodajstva Českej televízie Zdeněk Šámal, podľa ktorého je Interview ČT24 náročným formátom, ktorý vyžaduje hlboký analytický vhľad. "Ponuku od nás dostala Daniela Drtinová. Ak by ju prijala, relácia by sa premenoval na Interview Daniely Drtinova a stal by sa tak po Otázkach Václava Moravca len druhým takým, ktorý nesie meno konkrétneho moderátora, "dodáva Šámal s tým, že od zmeny očakával tiež posilnenie sledovanosti kanála pred hlavnou spravodajskou reláciou . "Zatiaľ sa Daniela Drtinová k našej ponuke nevyjadrila, očakávam však, že sa rozhodne už čoskoro," hovorí na záver Zdeněk Šámal.
"Mať reláciu, ktorý nesie Vaše vlastné meno, a ktorý sa navyše vysiela pred najsledovanejšou spravodajskou reláciou, považujem za jednoznačný profesijný rast. Úplne tak nerozumiem tomu, prečo sa odbory proti takejto ponuke vymedzujú, v podstate tak úplne popierajú svoju rolu. Vidí Ak tu potom politické tlaky, musím konštatovať, že sú to práve odbory, kto je do tejto veci vnáša, "hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák.

Zdroj : ČT