16. 8. 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 

Letecká spoločnosť Ryanair prepustila jedného zo svojich dlhoročných pilotov a pripravuje voči nemu žalobu za to, že spochybnil jej bezpečnosť v televíznom rozhovore. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na stanovisko írskych aerolínií.
      Ryanair, ktorý je najväčšou nízkonákladovou leteckou spoločnosťou v Európe na základe prepraveného počtu cestujúcich, v ostatných týždňoch reagoval odmietavo na viaceré verejné sťažnosti svojich pilotov. Tie sa okrem iného týkali toho, že firma údajne núti pilotov lietať s menším množstvom záložného paliva a hrozí im disciplinárnym konaním v prípade upozornenia na bezpečnostné nedostatky.
      Ryanair oznámil, že prepustil dlhoročného pilota Johna Gossa za jeho "ohováračské vyjadrenia" v dokumente, ktorý tento týždeň odvysielala stanica Channel 4. Goss v ňom poukázal na mnohé nedostatky v prístupe týchto aerolínii k bezpečnosti leteckej prepravy.
      Pilot v dokumente spomenul, že od vedenia firmy dostal list, v ktorom ho kritizovali za prílišnú spotrebu paliva. Uviedol tiež, že viacerí piloti Ryanairu nedôverujú systému Írskeho leteckého úradu (IAA) pri nahlasovaní bezpečnostných nedostatkov.
      IAA v reakcii na zverejnené informácie konštatoval, že všetky hlásenia, ktoré sa uskutočňujú dôverne, sú dôsledne prešetrené, pričom dohľad nad firmou Ryanair je podľa IAA dôsledný.
      Goss sa v minulosti súdil s vedením Ryanair v prípade prekážok v odborovom združovaní sa pilotov. Neoficiálne združenie Ryanair Pilot Group oznámilo, že mu v spore so zamestnávateľom bude poskytovať odborné a právne rady.

 

Copyright © TASR 2013

 


Spoločnosť HBO Europe pripravuje trinásťdielny seriál s názvom V objetí. O réžiu sa postará český režisér Jan Hřebejk, autorkami scenára sú Iva Klestilová a Tereza Dusová. Dej sa bude zaoberať intímnymi problémami mužov a žien zo stredných vrstiev, pričom hlavnú dejovú líniu budú tvoriť tri vzájomne prepojené milostné trojuholníky.
Ústrednou ženskou postavou bude Šárka, pracovníčka reklamnej agentúry, ktorú si zahrá Aňa Geislerová. Výtvarníka Jakuba, s ktorým sa pokúsi naviazať hlbší vzťah, bude hrať Jiří Havelka. Jakubovu milenku Markétu stvárni Lenka Krobotová. V úlohe Šárkinej matky, bývalej herečky Carmen, ktorá trpí stratou popularity, sa predstaví Jana Švandová. Ďalej si v seriáli zahrajú aj Hynek Čermák, Jitka Čvančarová, Anna Polívková, Radek Holub a tiež slovenská herečka Jana Kolesárová.
Nakrúcanie seriálu by malo trvať asi 68 dní, pričom posledná klapka by mala padnúť v novembri.


Jedného z troch čečenských bratov, ktorých vyšetrujú v súvislosti s vraždou ruskej novinárky Anny Politkovskej, neznámi páchatelia napadli a postrelili. Vo štvrtok o tom informoval jeho právny zástupca. Džabraila Machmudova hospitalizovali so strelným poranením nohy. Podľa ošetrujúcich lekárov je "šťastím", že išlo o čistý priestrel, a útok ho mohol stáť aj život. Jeho advokát si myslí, že incident súvisí práve s vyšetrovaním Politkovskej vraždy. Okrem Machmudova sú z účasti na nej obvinení aj jeho bratia Ibragim a Rustam.
Novinárku známu kritickým postojom voči Kremľu zastrelili v roku 2006 pred vchodom jej domu v deň narodenín Vladimira Putina v Moskve. Politkovská písala pre opozičný týždenník Novaja Gazeta, pričom sa preslávila odvážnymi reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku či tvrdením, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba.
Z účasti na vražde pôvodne obvinili troch Čečencov a bývalého policajný vyšetrovateľa, ktorý podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Vo februári 2009 všetkých štyroch mužov zbavili obvinení pre nedostatok dôkazov, najvyšší súd však oslobodzujúce rozsudky zrušil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. Kritici však aj naďalej tvrdia, že skutočný organizátor vraždy zostáva na slobode a verejnosť sa jeho meno nikdy nedozvie.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Americká televízna celebrita Oprah Winfrey vyjadrila ľútosť nad mediálnym rozruchom okolo Švajčiarska, ktorý minulý týždeň sama vyvolala, keď povedala, že jej predavačka v luxusnom butiku v Zürichu údajne kvôli rasizmu odmietla predať drahú kabelku.
Winfrey cúvla potom, čo obvinená predavačka opis príhody od slávnej moderátorky označila za „úplnú nepravdu“. Niektorí komentátori pokladajú celú historku Winfreyovej za dobre načasovanú súčasť propagácie filmu The Butler, v ktorom hrá.
„Je mi naozaj ľúto, že sa to tak nafúklo. Zámerne som onen obchod nemenovala. Je mi ľúto, že som povedala, že to bolo vo Švajčiarsku,“ povedala afroamerická moderátorka televíznych šou na premiére filmu Butler od režiséra Lee Danielsa. „Len som o ňom hovorila ako o príklade miesta, kde ľudia netušia, že by som tam mohla niekedy byť,“ dodala Winfrey podľa agentúry Reuters.
Winfrey pritom v americkej televízii minulý týždeň najmenej dvakrát uviedla, že pri júlovej návšteve Švajčiarska jej predavačka v zürišskom butiku odmietla ukázať luxusnú kabelku z krokodílej kože, s tým, že je pre ňu príliš drahá, a chcela jej podstrčiť lacnejší tovar. Kabelka od návrhára Toma Forda stála asi 38 000 dolárov a novinári čoskoro zistili, že ide o obchod Trois Pomme.
Winfreyovej sa už za údajný incident ospravedlňovali švajčiarske úrady, obvinená predavačka sa ale proti svojmu obvineniu z rasizmu dôrazne postavila. „To nie je pravda, Je to absurdné. Nikdy by som zákazníkovi niečo také nepovedala,“ uviedla talianska predavačka, ktorá Winfreyovú v predajni evidentne nespoznala.
„Rozhodne nie je pravda, že som jej kvôli rasizmu odmietla ukázať kabelku,“ povedala predavačka, ktorá odmietla uviesť svoje meno. Podľa nej to bolo tak, že jej najprv ukazovala rôzne kabelky z kolekcie Jennifer Anistonovej a Winfrey sa medzitým pozerala do políc za ňou, kde bola inkriminovaná kabelka. Predavačka jej vraj povedala, že je podobná tým, ktoré má práve v ruke, len oveľa drahšia, a spýtala sa jej, či ju chce vidieť.
„Znovu sa pozerala po predajni a už nič nepovedala. Potom sa svojím spoločníkom zišla do spodného podlažia … Nebola v obchode ani päť minút,“ opisovala predavačka. Dôrazne pritom poprela, že by Winfreyovej povedala, že jej kabelku neukáže, pretože je pre ňu drahá.
„Neviem, prečo s takými obvineniami prichádza. Je taká mocná a ja som iba obyčajné dievča z predajne,“ povedala predavačka a dodala, že sa tvárou v tvár obvineniam z rasizmu cíti bezmocne. „Ak to všetko bolo tak, ako ona tvrdí, prečo sa nesťažovala druhý deň, na svadbe Tiny Turnerovej, mojej šéfke Trudie Götzovej, ktorá tam tiež bola,“ dodala. Götz bola v minulosti hosťom moderátorky a celú udalosť označila za „nedorozumenie“.
Niektorí komentátori poznamenávajú, že príbeh, ako ho opisuje Winfrey, až príliš dobre zapadá do globálnej propagácie filmu Butler, ktorý sa zo značnej časti venuje histórii hnutia za občianske práva černochov. „Napadlo médiá aspoň na chvíľu, ako by potenciálne prehnaná a rasovo nabitá historka tohto druhu mohla pomôcť pri predaji jej nadchádzajúceho filmu,“ napísal John Nolte na webe Breitbart.com.
Médiá podľa očakávania urobila okolo historky Winfreyovej veľký rozruch. Niektoré sa začali púšťať do ďalekosiahlych úvah o latentnom rasizme vo Švajčiarsku, ktorý sa vraj odráža v jeho postoji k žiadateľom o azyl.

Copyright © ČTK 2013